Úvod Novinky Aktuálne Analytici: Apple má katastrofické medziročné výsledky, Samsung stagnuje, Číňania sa radujú!

Analytici: Apple má katastrofické medziročné výsledky, Samsung stagnuje, Číňania sa radujú!

9
Nový prieskum trhu od renomovanej spoločnosti Gartner napovedá, že predaje Apple iPhone počas prvého štvrťroku 2016 medziročne vôbec prvýkrát klesli o viac ako 10 percent. Rovnaký report zároveň prezradil, že Windows Phone zaberá menej, než 1 % trhu so smartfónmi.

Podľa spoločnosti Gartner sa za prvý štvrťrok 2016 predalo 349 miliónov kusov smartfónov, čo je o 3,9 % viac, než tomu bolo minulý rok. Analytici tvrdia, že za nárastom predaných kusov stojí hlavne dopyt po lacných 4G smartfónoch.

Samsung je aj naďalej najväčším výrobcom smartfónov. Počas prvého kvartálu 2016 predala spoločnosť takmer identický počet smartfónov, ako tomu bolo v roku 2015, teda niečo vyše 81 miliónov kusov. Podľa firmy Gartner si tak ukrojili dobrých 23,2 % z celkového trhu, čo je oproti Q1 2015 mierny pokles. Vtedy Samsung zaberal až 24,1 % trhu.

Apple, na druhej strane, píše veľmi odlišný príbeh. Podľa analytikov mala spoločnosť vôbec prvýkrát zaznamenať dvojciferný medziročný pokles. V Gartner odhadujú, že Apple počas prvého štvrťroku 2015 kontroloval 17,9 % smartfónov na trhu, tento rok to už bolo len 14,8 %. Medziročne klesli predaje iPhonov o 14 %.

Na treťom mieste sa umiestnil Huawei, čínska spoločnosť, ktorá ovláda 8,3 % trhu so smartfónmi. Obrovský dopyt po smartfónoch od Huawei v Európe, Amerike a Afrike stál za enormným medziročným nárastom na hranici 60 %. To je niečo, na čo skutočne môžu byť v Huawei hrdí.

Najlepšie je na tom jednoznačne spoločnosť Oppo, ktorá zaznamenala medziročný nárast 145 %. Tento čínsky výrobca je na štvrtom mieste, čo sa podielu na trhu týka. Vďaka tomu odsúva Lenovo z TOP 5. Motorolu vlastniaca spoločnosť mimochodom zaznamenala 33 % medziročný pokles, teda katastrofálny výsledok.

Čo sa samotných platforiem týka, Android je ešte silnejší než kedykoľvek predtým. Android zariadenia ovládajú 84,1 % trhu, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o 5,3 %. Podiel iOS naopak klesol zo 17,9 % na 14,8 %.