VIDEO: Raketa Falcon 9 od SpaceX úspešne pristála na plošine na mori. Pozrite si celý manéver

Spoločnosť už o pár mesiacov znovu využije svoju raketu Falcon 9.

1

Tímu SpaceX sa úspešne podarilo pristáť s raketou Falcon 9 na plošine na mori. Celý manéver sa odohral po tom, ako najskôr vyniesla náklad na orbit, potom sa kontrolovane spustila späť k zemi. Na plošinu ju naviedol presný GPS systém. Ide o prvý úspešný pokus o pristátie na mori. V decembri bola spoločnosť veľmi blízko, no raketa sa nakoniec zrútila a následne vybuchla.

Tentokrát bola situácia oveľa priaznivejšia. Na lodičku s menom „Of Course I Still Love You,“ teda „Samozrejme, že ťa stále milujem,“ sa z nebies zniesla raketa Falcon 9, ktorá len pred pár minútami doručovala náklad na medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Spoločnosť na znovu použiteľnom raketovom stupni vylepšila nohy, ktoré v predchádzajúcom pokuse o pristátie nefungovali tak, ako mali. Vtedy totiž raketa úspešne pristála, no nohy sa dobre neprichytili o loď. Vedenie spoločnosti na tlačovej konferencii potvrdilo, že raketu plánujú opäť použiť už v máji alebo júni. Bude to ale závisieť od prísnych testov, ktoré majú zaručiť, že je stále v perfektnom stave.