Možno ste počas prezerania nástenky Facebooku na svojom smartfóne narazili na video, ktoré bolo označené hlavičkou „live“. Ide o relatívne čerstvú novinku sociálnej siete Facebook, ktorou priamo konkuruje obľúbenej aplikácii Periscope.

Prostredníctvom kamery svojho smartfónu a služby Facebook Live môžete streamovať živý video prenos, ktorý môžu sledovať vaši priatelia, známi alebo iní sledujúci priamo na Facebooku. Služba zaznamenáva raketové tempo nárastu používateľov a obsahu, ktorý vysielajú naživo. Ak vás zaujíma, ktoré živé video bolo prostredníctvom tejto služby najsledovanejšie, možno budete prekvapení.

Viac ako 807 000 divákov sledovalo v priamom prenose dvoch ľudí, ktorí na melón pridávali klasické gumičky. S ich pribúdajúcim počtom rástla aj sila, ktorou na obvod melónu tlačili. Výsledkom bol samozrejme výbuch, ktorý sprevádzal bujarý potlesk. Video trvalo až 45 minút, pričom pozornosť takého množstva divákov bola neočakávaná. Sledovať zaujímavé video v reálnom čase je, zdá sa, veľmi príťažlivé.

Istú podobnosť by sme mohli badať napríklad pri športových prenosoch. Dôležitý futbalový záznam má svoje čaro sledovania len naživo. Sledovať zápas zo záznamu je nezaujímavé. Pokiaľ k tomu ešte poznáte výsledok samotného zápasu, môžete rovno zadriemať.

Video po priamom prenose zostalo samozrejme zachované. Pozrieť si ho tak môžu aj tí, ktoré toto „predstavenie“ nestihli. Aktuálne pri tomto videu svieti údaj o počte prehraní prevyšujúci 10 miliónov. Vyzerá to, že Mark Zuckerberg znovu objavil spôsob, ako prilákať pozornosť ľudí, a to vďaka našej prirodzenej zvedavosti po aktuálnom dianí. Aj keď bol výsledok konania vo videu očakávaný a istý, všetci čakali práve na ten najzaujímavejší moment výbuchu.

Video si samozrejme môžete pozrieť nižšie a pokojne ho pretočte do 43. minúty.