Úvod Zaujímavosti Toto z nás spravila závislosť na telefónoch: V tomto meste sú semafory...

Toto z nás spravila závislosť na telefónoch: V tomto meste sú semafory na naozaj unikátnom mieste

6

Len minulý mesiac sme vám priniesli celkom kurióznu správu o tom, že americký štát New Jersey zvažuje schválenie zákona, ktorý by polícii umožnil pokutovať vás v prípade, že by ste počas chôdze používali svoj telefón pre odosielanie správ.

Okrem 50-dolárovej pokuty by vám hrozilo aj 15-dňové väzenie. Tam to ale nekončí. Ostatné štáty sa k tejto iniciatíve pridávajú a snažia sa presadiť zákon, podľa ktorého by bolo nezákonné dopisovanie si cez telefón počas toho, ako by ste šli cez prechod. To dáva zmysel. Nemecko však prišlo so svojim vlastným riešením. Svojich obyvateľov chce chrániť unikátnym spôsobom.

Nemecké mesto Augsburg zažilo šok po tom, ako len 15-ročné dievča zrazila električka. Počas prechádzania cez cestu zahľadená do svojho telefónu nedávala pozor a vbehla do cesty električky. Už aj pred touto tragédiou si mnohí uvedomili, že veľa ľudí cez cestu prechádza počas toho, ako sú zahľadení do svojho mobilného zariadenia. Namiesto zákona, ktorý by takýto akt zakazoval dostalo vedenie mesta lepší nápad. Semafory už nenájdete len na stĺpikoch, ale aj vložené priamo do chodníka. Vďaka tomuto riešeniu uvidíte či môžete prejsť cez cestu alebo nie aj vtedy, keď niekomu odpisujete alebo si len čítate web.

Odborníci z celého sveta tento prístup chvália. Tvrdia totiž, že až 20 % všetkých chodcov vo veľkých európskych mestách je počas chôdze nepozorných práve kvôli svojim zariadeniam. V USA je problém ešte rozšírenejší, tam pozor nemá dávať až 33 % všetkých chodcov. Títo smombies (kombinácia smartfónu a zombie) robia vrásky na čele mnohým mestám, nielen v Európe, ale aj na ďalekom východe. Jedno mesto v Číne dokonca postavilo chodník špeciálne pre ľudí s telefónom v ruke. Hneď vedľa bol chodník pre tých, ktorí dokážu chodiť aj bez telefónu v ruke.

Čo poviete, privítali by ste podobné riešenie aj u nás, na Slovensku?