Úvod Novinky Aktuálne Ďalší škandál? Sifónová firma má nafotiť slovenské Street View za 1.5 milióna,...

Ďalší škandál? Sifónová firma má nafotiť slovenské Street View za 1.5 milióna, zaplatí to štát

10

A je to tu opäť. Niekoľkokrát do mesiaca sa stretávame s nezmyselnými zákazkami, ktoré platcov daní stoja nemalé peniažky. Najnovším kúskom je slovenská obdoba Street View, ktorá má správe ciest priniesť moderný spôsob mapovania cestnej infraštruktúry.

Slovenská správa ciest má už čoskoro prejsť na moderný spôsob mapovania cestnej infraštruktúry. V rámci modernizácie si objednala auto podobné tomu, ktoré využíva Google pre svoju službu Street View. Takéto auto bude jazdiť po slovenských cestách a fotiť, čím vytvorí vizualizovaný model slovenských obcí a miest.

Zákazku mala podľa informácií servera Aktuality spoločnosť Kvant, ktorá ju splní za 1,5 milióna eur. Tender, v ktorom sa o neodolateľnú ponuku bili hneď tri firmy však vyvoláva otázniky a je momentálne kritizovaný. Aj kvôli tomu ešte zatiaľ neprebehlo podpísanie zmlúv.

Z technických parametrov obstarávateľa je jasné, že tender je našitý na jeden konkrétny produkt. Nie je teda dovolená súťaž, ktorá je základom každého európskeho tendra,“ povedal zástupca firmy Leica Geotech Bratislava, Michal Reiprich.

Spoločnosť KVANT predávala takúto školskú pomôcku za 272€/kus
Spoločnosť KVANT predávala takúto školskú pomôcku za 271€/kus

Sifónová spoločnosť

Určite si spomínate na tzv. sifónovú kauzu, keď spoločnosť KVANT ministerstvu školstva dodala školskú pomôcku modelu sifónu za 271 eur za kus.

Podľa zistení server Aktuality mala Slovenská správa ciest tender na nákup auta so skenerom vyhlásiť už v roku 2014. Neskôr ho však zrušila, pričom 7. decembra 2015 vypísala novú súťaž. Finálne úpravy prebehli ešte 23. decembra 2015.

Systém mohol byť 2x lacnejší, záujem prejavili aj experti

Záujem mala aj spoločnosť Leica Geostystems, resp. jej slovenská pobočka Geotech Bratislava. Firma mala tak veľký záujem, že cestárom pripravila aj prezentáciu o tom, ako by to pod ich vedením vyzeralo. Nakoniec sa však po prehodnotení podmienok rozhodla, že o zákazku nestojí. Čo však určite dorazí každého z nás je fakt, že firma Leica tvrdí, že cena systému projektu, za ktorý Slovensko zaplatí 1,5 miliónov eur sa pohybuje od 700 do 800 tisíc eur.