Používateľské prostredie TouchWiz je už roky spojené so Samsung smartfónmi, pričom ho výrobca každým rokom vylepšuje a vylepšuje. V minulosti bolo často kritizované za zlú optimalizáciu, náročnosť na energiu a nie príliš hladký chod.

V súčasnosti je TouchWiz už veľmi slušne odladený a ponúka množstvo rôznej funkcionality, ktorú v základnom OS Android nenájdeme podobne, ako pri užívateľských prostrediach iných výrobcov. Povesť z minulosti sa však s UI TouchWiz stále vlečie a mnoho užívateľov by privítalo úplne iné riešenie platformy s novým vzhľadom.

Výrobca Samsung im možno, aspoň sčasti, vyhovie. Samsung na včerajšej vývojárskej konferencii v San Franciscu ukázal zatiaľ experimentálnu verziu rozhrania TouchWiz, ktoré je založené na novom normalizovanom grafickom štandarde Vulcan. Tento štandard je vyššej úrovni ako súčasné grafické API rozhrania, a to vďaka priamemu prístupu ku grafickému procesoru. V jednoduchosti, API Vulcan sa postará o lepšiu grafiku a nižšiu spotrebu energie. Samsung Galaxy S7 a S7 Edge už ako jediné komerčné smartfóny grafiku Vulcan využívajú. Toto riešenie je ale určené hlavne pre náročné mobilné 3D hry. Tento systém grafickej vizualizácie však môže nájsť uplatnenie aj pri vykresľovaní 2D grafiky v používateľských rozhraniach a bežných funkciách smartfónov.

samsung-touchwiz

Experimentálna verzia UI TouchWiz, ktorá využíva Vulcan API je o 6 % energeticky úspornejšia pri základných úlohách, akými sú otváranie aplikácií či rolovanie po stránkach. Pri 3600 mAh batérii v Samsungu Galaxy S7 Edge môžeme získať až o 40 minút dlhšiu výdrž na jedno nabitie.

Žiaľ, nové prevedenie používateľského rozhrania TouchWiz zatiaľ zostane v rukách vývojárov. Ku koncovým zákazníkom sa tak skoro nedostane, keďže má pred sebou ešte dlhú cestu vývoja. Ak však pôjde všetko ako má, nový TouchWiz by mohol byť výraznejšie energeticky úspornejší, čo by opäť predĺžilo výdrž na jedno nabitie. Práve výdrž batérie na jedno nabitie je v súčasnosti najväčším problémom výkonných high-end smartfónov. Pri intenzívnom používaní dokážete každý vybiť často ani nie za jeden deň.