Rovio Entertainment Ltd. je vývojárska spoločnosť so sídlom v Helsinkách, ktorá má na svedomí už legendárnu sériu hier s nahnevanými vtákmi známu ako Angry Birds. Tieto hry, hlavne jej prvé diely, boli vo svojom období doslova hitom každého smartfónu alebo tabletu.

Spoločnosť sa vďaka tejto hre stala slávnou a samozrejme aj veľmi bohatou. Po celom svete sa predávali rôzne suveníry, tričká alebo plyšové hračky s Angry Birds tématikou. Problémom je, že spoločnosti sa nepodarilo vytvoriť žiadny iný, aspoň podobne úspešný herný bestseller.

Návyky mobilných hráčov sa rýchlo menia a Angry Birds momentálne už takmer nikoho nezaujímajú. Do popredia sa dostávajú hry iného žánru, ktoré ponúkajú dokonalejšiu grafiku, bohatšie herné možnosti, online konektivitu či systém sociálnej interakcie.

Spoločnosť Rovio po finančnom audite oznámila, že v roku 2015 dosiahla prevádzkovú stratu na úrovni 13 miliónov eur. Pre porovnanie, v roku 2012 spoločnosť dosiahla prevádzkový zisk 77 miliónov eur a v roku 2014 už len 10 miliónov eur. Celkové tržby klesli v minulom roku zo 158 miliónov na 142 miliónov eur. Príjmy z hier tvorili pritom necelých 114 miliónov eur.

rovio

Spoločnosť sa ocitla v strate následkom minuloročnej reštrukturalizácie, počas ktorej prepustila tretinu zamestnancov. Svoj podiel na tom majú ale aj investície. Tie sa týkajú hlavne animovaného 3D filmu Angry Birds, ktorý uvidíme v našich kinách niekedy v priebehu tohto leta. Práve úspech filmu môže dostať spoločnosť Rovio späť do zelených čísiel. Či sa však kiná naplnia v dostatočnom množstve je otázne.

Riaditeľ spoločnosti Kati Levoranta je optimistický. Vo svojom vyhlásení uviedol, že prvý štvrťrok toho roka už zaznamenali zisk a očakávania pre zvyšok roka sú tiež pozitívne.