© e-Nable / Google.org
Spoločnosť Google prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie google.org rozdala 20 miliónov dolárov neziskovým organizáciám po celom svete, ktoré vyvíjajú technológie pre zlepšenie kvality života postihnutých ľudí.

Postihnutí ľudia nie sú odkázaní len na medicínsky pokrok, ale aj na ten čisto technologický. Obe odvetvia spolu úzko súvisia, pričom nové technológie pomáhajú výrazne zlepšiť kvalitu života zdravotne postihnutým jedincom. Moderné technologicko-zdravotnícke pomôcky sú navyše často drahé. Práve v tomto prípade úlohu štátu často zastupujú ekonomicky silné spoločnosti. Podľa prieskumov, jeden z troch postihnutých ľudí žije na hranici chudoby.

5070 percent ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím je nezamestnaných, v rozvojových krajinách to je 80 90 percent jedincov. Veľké finančné prostriedky spoločnosť určila pre vedecké organizácie, ktoré sa zaoberajú napríklad protetikou. Protézy vytlačené na 3D sú oveľa dostupnejšie a je ich možné vyrábať rýchlejšie a presnejšie. Zrakovo postihnutým pre zmenu pomôže digitálna knižnica. Učebné materiály, knihy alebo iné dokumenty budú prevedené do zvukovej stopy. Za zmienku stojí tiež zariadenie (foto nižšie), ktoré premení akýkoľvek manuálny invalidný vozík na vozík so samostatným pohonom a riadením. Všetky projekty spadajú pod licenciu otvoreného zdroja, čiže open-source. Nápady, vylepšenia a inovácie tak môžu byť zdieľané s inými technologickými „hlavami“, ktoré môžu prísť s ešte lepším riešením. Takúto ideu v technologickom svete často brzdia okázalé patenty.

© Center for Discovery / Google.org
© Center for Discovery / Google.org

Spoločnosť Google peniaze nerozdala len tak. Kľúčom bola súťaž Google Impact Challenge, ktorá bola zameraná práve na technológie pre zdravotne postihnutých. Jeden z 30-tich víťazov s najlepšími nápadmi si v priemere odniesol 750 000 dolárov. Nápad šiestich z nich bolo dokonca odmenený grantom prevyšujúcim 1 milión dolárov.

Napríklad, istá škola pre nevidiacich získala 750 000 dolárov na ďalší vývoj ich aplikácie pre nevidiacich. Jedná sa o mikronavigáciu, ktorá presne privedie nevidiaceho na autobusovú zástavku, do dverí neznámej budovy alebo napríklad do školy. GPS lokalizovanie je pre nevidiacich nepresné. Tolerancia niekoľkých metrov je jednoducho príliš veľká. Autori pracujú na takej lokálnej presnosti, ktorá by dokázala definovať objekt na dĺžku bielej slepeckej palice.

© Click2Speak / Google.org
© Click2Speak / Google.org

Vývojári z Click2Speak získali 400 000 dolárov na klávesnicu zobrazujúcu sa na dotykových obrazovkách, ktorá výrazne uľahčuje písanie ľuďom s motorickými poruchami. Klasická klávesnica a hlavne jej rozloženie nie je pre telesne postihnutých ľudí komfortné. Tá od Click2Speak „zbiera“ reakcie používateľa a pracuje s hlasovými inštrukciami. Spoločnosť e-NABLE si vyslúžila dotáciu 600 000 dolárov. Na 3D tlačiarni vyrába veľmi funkčné protézy určené pre deti, ktoré vplyvom choroby alebo úrazu prišli o niektorú končatinu alebo jej časť. Zoznam všetkých dotovaných projektov nájdete na –oficiálnej stránke Google.org-. Iniciatíve samozrejme tlieskame.