Oficiálnu aplikáciu Facebooku používa približne 1,6 miliardy ľudí. Väčšina z nich prostredníctvom nej konzumuje zdieľaný obsah na svojej nástenke, akým sú napríklad články, fotografie alebo iné príspevky od svojich priateľov a sledovaných stránok.

Aktuálny drobný problém Facebooku spočíva v pasivite užívateľov. V minulosti boli užívatelia viac ochotní zdieľať a vytvárať osobnejší obsah, v zmysle statusov, fotografií, videí a podobne. Späť k aktivite ich má prinútiť nová aplikácia, ktorá je podľa periodika Wall Street Journal aktuálne vo vývoji.

Konkrétne pôjde o aplikáciu fotoaparátu, ktorú si budú môcť užívatelia štandardne stiahnuť z obchodu Google Play. Tá umožní okamžité zdieľanie obsahu, a to aj v reálnom čase, hlavne v rámci videa. Pôjde tak o akúsi konkurenciu veľmi obľúbenej streamovacej aplikácii Periscope. Obsah z tejto aplikácie bude možné umiestniť na Facebook alebo iné platformy, ktoré sú vo vlastníctve Facebooku (napr. Instagram). Hovorca Facebooku priamo pripustil, že aplikácia je navrhnutá ako motivačný nástroj pre vytváranie, sledovanie a zdieľanie obsahu.

facebook-camera

Facebook minulý mesiac tiež kúpil známu aplikáciu MSQRD. Jej funkcionalitu môže využiť práve v novej aplikácii, v ktorej by sme si mohli pridávať rôzne filtre alebo populárne „živé masky“, ktoré naše tváre zmenia na známe osobnosti alebo zvieratá. K novinke by mala pribudnúť aj funkcia tzv. „výmeny tváre“ medzi dvoma osobami na fotografii, resp. videu. Ako to s vývojom aplikácie dopadne sa dozvieme až neskôr. Jej vývoj je ešte len v ranej fáze a pokiaľ nebude dostatočný záujem o jej funkcionalitu, pokojne ju môže Facebook pochovať a neuvoľniť širokej verejnosti.