Séria Galaxy Note smartfónov si za svoju existenciu získala srdcia mnohých používateľov, ktorí každoročne trpezlivo očakávajú predstavenie novej generácie. Galaxy Note smartfóny sú podobne populárne ako Galaxy S zariadenia, no zastupujú osobitnú kategóriu.

Ide o phablety, ktoré sa vyznačujú nadrozmernou uhlopriečkou displeja, pričom Samsung navyše tradične pridáva najvýkonnejší čipset a dotykové pero S Pen, ktoré nemá na trhu so smartfónmi reálneho konkurenta.

Samsung je podobne, ako ostatné popredné technologické spoločnosti, v hľadáčiku rôznych analytikov. Tí predpovedajú, že novú generáciu Samsung Galaxy Note 6 by sme mohli uvidieť skôr, ako býva zvykom. Samsung Modely Galaxy S7 a Galaxy S7 edge predstavil približne o mesiac skôr, ako pred rokom predošlé generácie Galaxy S6 a Galaxy S6 edge. Nové „es sedmičky“ sú v priemere o 8 % lacnejšie oproti predošlým minuloročným modelom. Tieto trhové ťahy sa postarali o skvelý predaj nových vlajkových modelov. V marci sa k nim dostalo takmer 10 miliónov zákazníkov, čo je oproti minulému roku podstatne pozitívnejšie číslo.

Logicky sa teda ponúka podobný žáner aj pri uvedení zariadenia Galaxy Note 6. Samsung nové phablety obvykle predstavoval na jeseň v rámci podujatia IFA v Berlíne alebo na vlastnej mediálnej akcii. Tento rok by sme však Galaxy Note 6 mohli uvidieť už v lete. Zariadenie by takýmto spôsobom získalo výraznejší náskok pred smartfónom iPhone 7, od ktorého sa veľa očakáva a ktorý má byť predstavený práve na jeseň.

Ešte stále aktuálny model Galaxy Note5
Ešte stále aktuálny model Galaxy Note5

Názory analytikov sú však jediné, s ktorými môžeme pracovať. Predošlé dohady hovorili napríklad o použití 6 GB operačnej pamäte RAM, 5,8″ QHD super AMOLED displeji alebo rovnakom fotoaparáte, aký nájdeme aj v modeloch Galaxy S7. Zdroje, ktoré majú bližší dosah na výrobcu zatiaľ o novom phablete mlčia.

Možno sa Samsungu v tomto prípade darí tajiť všetky detaily, o čom však pochybujeme. Predošlé roky ukázali, že s blížiacim sa predstavením nových produktov sa s „únikmi“ informácií a fotografií vždy roztrhlo vrece. Snáď Samsung svojich Note fanúšikov nesklame a predstaví model, ktorý zatieni všetky ostatné s uhlopriečkou väčšou ako 5,5-palca.