Samsung Galaxy S7 edge

Vôbec prvýkrát, čo sme na Samsung Galaxy S7 a S7 edge položili ruky bolo približne pred dvomi týždňami, počas udalosti Unpacked 2016. Prirodzene, tieto krásne zariadenia boli jedným z najväčších lákadiel celého Mobile World Congress 2016. Po tom, ako jedno z nich konečne dorazilo aj do našej redakcie vám prinášame prvé pocity, zároveň vám umožňujeme spýtať sa na niečo, čo vás zaujíma.

Samsung Galaxy S7 edge prešiel niekoľkými vylepšeniami. Čo všetko sa však zmenilo? Prečítajte si naše prvé pocity.

Hneď prvá vec, ktorú si všimnete, je krabička zariadenia. Ide o tmavú krabičku, ktorá celkom vtipne pripomína VHS kazetu. V jej vnútri sa už nachádza samotné zariadenie, microUSB kábel, nabíjačka a nové slúchadlá. Na zadnej strane zas nájdete rozpísané špecifikácie. V našom prípade sme dostali predprodukčnú, bielu verziu krabičky :(

samsung-galaxy-s7-edge-8

Aké sú spomínané špecifikácie Galaxy S7? Tu sú tie najhlavnejšie:

  • Displej: 5,5-palcový Quad HD Super AMOLED, zakrivený po stranách
  • Čipset: Exynos 8890 s ôsmimi jadrami (EU/Ázia) alebo Snapdragon 820 (USA/Čína)
  • Fotoaparát: 12 Mpx, clona f/1.7, Dual Pixel zaostrovanie, optická stabilizácia obrazu, 1.4µm veľkosť pixelov
  • Batéria: 3 600 mAh nevymeniteľná, Quick Charge 2.0 (60 % za 30 minút)
  • Software: Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou TouchWiz, Always on display, Edge UX

samsung-galaxy-s7-edge-1

Špecifikácie ale nie sú všetko. Čo hovoríme na samotný telefón? Zakrivený displej po stranách už predsa nie je novinka, spravil Samsung niečo preto, aby telefón pôsobil lepšie? Odpoveď je áno, spravil. Spravil toho dosť na to, aby som poznal rozdiel hneď na prvý dotyk. Dá sa dokonca tvrdiť, že celý zážitok z telefónu dohnal až k perfekcionizmu. Namiesto úplnej zmeny dizajnu, ako tomu bolo pri prechode z Galaxy S5 na Galaxy S6 sa pozrel na to, čo sa pri Galaxy S6 edge nepodarilo a vylepšil to.

samsung-galaxy-s7-edge-10

Z našich vlastných skúseností, ako aj zo skúseností vás, našich čitateľov bolo zjavné, že jedna z najväčších slabín Galaxy S6 edge bolo to, ako pôsobí v ruke. Pôsobil totiž veľmi hranato. Samsung sa na to pozrel a prišiel s jednoduchým riešením. Celú zadnú stranu mierne ohol tak, aby lepšie sedela v dlani. Niečo podobné spravil aj v prípade Galaxy Note5. Podobne, ako minulý rok, aj tento rok zadnú stranu pokrýva sklo, ktoré je ako magnet na odtlačky prstov. Je to však malá daň za inak parádny dizajn, ktorý poteší drvivú väčšinu majiteľov.

samsung-galaxy-s7-edge-11

Nový Galaxy S7 edge vo svojej podstate kombinuje dve zariadenia z minulého roka, Galaxy S6 edge a Galaxy S6 edge+. Tento rok má konečne správnu veľkosť a správnu ergonómiu, čo z neho robí perfektnú voľbu pre milovníkov high-end zariadení.

Rozlíšenie displeja sa od minulého roka nezmenilo. Telefón stále ponúka Quad HD panel, ktorý Samsung oproti minulému roku ešte viac doladil a vylepšil. Aj vďaka tomu už stihol získať ocenenie za najlepší displej na trhu, vôbec. Všetko, od prezerania videí, cez hry až po surfovanie na webe vyzerá jednoducho nádherne.

Počas predstavenie oboch zariadení Samsung zdôraznil, že sa snaží načúvať svojim zákazníkom. Jedna z vecí, ktorú si mnohí priali bol slot pre microSD kartu, ktorý Samsung s Galaxy S7 a S7 edge opäť privádza k životu. Bude to liek na úspech? Možno, ukáže to však jedine čas.

samsung-galaxy-s7-edge-3

Obrovskou novinkou pri S7 a S7 edge je taktiež odolnosť voči prachu a vode „IP68“, ktorú predchádzajúca generácia Galaxy smartfónov nemala. V praxi to znamená, že Galaxy S7 edge dokáže pod vodou prežiť až 30 minút. Majte však na pamäti, že ponorenie zvláda maximálne do hĺbky jedného metra.

Asi najväčším zlepšením, na ktoré môže byť Samsung patrične hrdý je výdrž batérie. Oproti minulému roku sa totiž rapídne zväčšila kapacita batérie. Galaxy S6 edge vtedy ponúkal 2 600 mAh akumulátor, zatiaľ čo Galaxy S6 edge+ len 3 000 mAh kúsok. Obe boli nevymeniteľné.

Samsung obetoval hrúbku zariadenia, vďaka čomu sa do neho zmestila podstatne väčšia batéria. V prípade Galaxy S7 edge ide v porovnaní s S6 edge až o 38 % väčší akumulátor. Prvý deň testovania dokázal telefón až 5 hodín screen on time. Úžasné.

samsung-galaxy-s7-edge-9

Papierové špecifikácie nie sú všetko, o čom svedčí aj fotoaparát v novinkách. Jeho rozlíšenie sa totiž zmenšilo zo 16 Mpx na 12 Mpx. Nemajte však strach, horšie fotky rozhodne nesnímajú. Práve naopak. Samsung sa inšpiroval výtvormi z Nexus 6P a pravdepodobne aj zo zariadení od HTC. Namiesto väčšieho rozlíšenia stavil na väčšie pixely. V kombinácii s optickou stabilizáciou obrazu je to skutočne chrumkavé. Spolu s objektívom s clonou len f/1.7 (čím menšie číslo, tým lepšie) je to skutočný zážitok. Nesklamal ani software fotoaparátu, ktorý je rovnako, ak nie rýchlejší, než naposledy.

Výkon je niečo, čo v žiadnom prípade nemôžeme prehliadnuť. Nový Galaxy S7 edge na Slovensku prichádza s procesorom Exynos 8890, teda čipsetom, ktorý si Samsung vyrába sám. Spojené štáty a Čína získajú verziu so Snapdragon 820. Spolu s čipsetom sa o výkon postarajú 4 GB operačnej pamäte RAM (LPDDR4).

Po softwarovej stránke sa mal Samsung zamerať na stabilitu, ktorá v predchádzajúcej generácii jednoznačne chýbala. Spomalenie po niekoľkých mesiacoch používania však otestovať nedokážeme. Čo sa však zmenilo a čo sa nám páči je tzv. Edge UX, teda funkcia, ktorá využíva zakrivenia displeja. Stále si nie som istý či mi to príde veľmi užitočné, no minimálne ide o pekný spôsob, kde si schovať aplikácie.

samsung-galaxy-s7-edge-7

Ďalšou novinku je tzv. Always On displej, ktorý vám ukáže dôležité informácie bez toho, aby vám displej spapal batériu. Ako to dokáže, pýtate sa? Vďaka technológii AMOLED dokáže Samsung rozsvietiť individuálne pixely, jeden po druhom, vďaka čomu drvivá väčšina ostane vypnutá. Momentálne nemá Always On displej veľa funkcionality, resp. flexibility, predpokladáme však, že sa to časom zlepší.

Samsung Galaxy S7 edge je plný noviniek, ktoré sú možno skryté, no keď ich nájdete, tak budete veľmi radi, že na ne spoločnosť nezabudla. Celkovo zatiaľ novinku hodnotíme veľmi pozitívne. Možno dokonca ide o najlepší Android smartfón prítomnosti. Či budeme mať rovnaký názor aj po plnej recenzii, na ktorej už usilovne pracujeme.

V prípade, ak sa chcete ohľadom Galaxy S7 edge spýtať nejaké otázky, neváhajte! Sme tu pre vás a tak vám radi odpovieme na všetko, čo budeme vedieť.