Úvod Novinky Letné olympijské hry budú natáčať v 8K. Pozerať sa budú dať aj...

Letné olympijské hry budú natáčať v 8K. Pozerať sa budú dať aj cez VR

0

Tento rok nás čakajú letné Olympijské hry v Rio de Janeiro, ktoré sú síce určené len pre športový zážitok, no v poslednej dobe je to aj úžasná príležitosť pre technologických výrobcov, ktorí sa snažia aj touto cestou propagovať svoje najnovšie technologické vymoženosti.

Športový zážitok z Olympijských hier bude pre diváka posunutá na vyššiu úroveň hlavne vďaka technologickým inováciám. Tento rok bude totiž časť Olympiády natočená v rozlíšení až 8K (7680 x 4320) a dokonca aj prostredníctvom 360° kamery, aby si mohol divák užiť aj pohľad cez VR.

Celkovo by malo byť týmto spôsobom natočených 130 hodín, vrátane zvukového zážitku sprevádzaného 22-kanálovou 3D technológiou zvuku. No pozor, tieto výhody sú určené len pre divákov z Japonska, no dúfajme, že ďalšie OH s technologickými výhodami budú dostupné aj pre nás.

Tieto úžasné vymoženosti majú však samozrejme aj svoje mínusy. Otázkou totiž je, koľko divákov má doma v obývačke televíziu s rozlíšením 8K. Väčší úspech bude mať teda zrejme skôr pohľad cez virtuálnu realitu, ktorá je viac dostupnejšia. Otázkou však stále ostáva, pre ktoré VR zariadenia bude vysielanie dostupné. Každopádne, tí, ktorí budú mať možnosť vidieť Olympijské hry cez VR si budú môcť vychutnať nielen živé prenosy, ale aj archívy vysielania so všetkými výhodami svojho zariadenia.

V pláne je natočiť približne 7000 hodín videa, vrátane spomínaného rozlíšenia v 8K, či VR. Medzi vylepšeniami však nebude chýbať 4K downscaling či HDR.