Úvod Novinky Aktuálne Google využíva neurónovú sieť. Vylepší tým preklad textu

Google využíva neurónovú sieť. Vylepší tým preklad textu

3

Google a umelá inteligencia idú k sebe asi ako hovädzie mäso a žemľa. Naozaj im to ide, o čom svedčí aj druhá výhra nad Lee Sedolom, šampiónom v zaujímavej strategickej hre, Go. Spoločnosť svoju technológiu využíva v aplikáciách Fotky, Gmail a ďalších, čoskoro ju možno prinesie do aplikácie, ktorá by kúsok inteligentnej práce skutočne potrebovala – Google Translate.

Ak túto aplikáciu využívate, určite viete, že niektoré preklady nie sú celkom správne, hlavne pri jazykoch, ktoré sa od angličtiny dosť líšia.

Počas konferencii v San Franciscu, Jeff Dean, zamestnanec Google pracujúci na umelej inteligencii povedal, že sa mu s jeho tímom pokúšajú aplikovať výskum z roku 2014 do skutočného sveta. „S tímom zaoberajúcim sa prekladom pracujeme na tom, či budeme schopní túto technológiu schopní priniesť aj do produktu Translate,“ vysvetľuje. „Myslím, že tým získame naozaj výborné výsledky,“ pokračoval. Neskôr v rozhovore pre server VentureBeat povedal, že aplikáciu neskôr aktualizujú tak, aby sa viac spoliehala na neurónovú sieť, než len na štatistiky a iné algoritmy.

Pripravte sa, že podobná technológia zavíta aj do ďalších aplikácií. Dean tvrdí, že umelá inteligencia sa skutočne rozbehla až posledných päť rokov. „Výskum v AI sa dá aplikovať takmer okamžite. Stačí, že výskumníci vydajú svoj výskum a do týždňa či dvoch už vidíte reálne výsledky,“ dodal.