Úvod Zaujímavosti Keď sa z digitálneho priateľa stane nepriateľ. Máte svoje zariadenie dostatočne chránené?

Keď sa z digitálneho priateľa stane nepriateľ. Máte svoje zariadenie dostatočne chránené?

2

Digitálne zariadenie sú častou náhradou našich reálnych priateľov. Ukrývame v nich všetky dôverné a osobné informácie a nosíme ich všade so sebou. Vie o nás takmer všetko – často viac, než ktokoľvek iný.

Spoločnosť Kaspersky Lab a spoločnosť B2B si vo svojom výskume posvietili práve na citlivý vzťah medzi mobilným zariadením a jeho majiteľom. Vďaka nemu sa zistilo, že až 30% respondentov si berie svoje mobilné zariadenie aj do kúpeľne a 25% s ním zdieľa svoje tajnosti. Presne tu vzniká zvýšené riziko najmä vtedy, keď sa do systému nabúrajú hackeri a tajomstvá už neostanú tajomstvami.

Výsledky taktiež poukázali aj na to, že až 88% ľudí má vo svojom zariadení uložené dôverné, dôležité a častokrát aj nenahraditeľné informácie, vrátane fotografií, správ, hesiel, kontaktov a podobne. Takmer jeden zo štyroch európanov (čo je 23%) pripúšťa, že vo svojom zariadení skrýva také informácie, s ktorými sa nechce s nikým a nijako podeliť.

Taktiež sme si zvykli nosiť a používať  svoje zariadenie všade:

  • v práci (50%)
  • v aute (38%)
  • v hromadnej doprave (45%)
  • v posteli (55%)
  • v kúpeľni (30%)

kaspersky

Týmto však svoje zariadenie vystavujeme riziku, keďže okrem možnosti straty či krádeže sa užívatelia pripájajú mimo domova aj na rôzne verejné Wi-Fi siete, kde sa môžu veľmi ľahko stať obeťou kyberzločincov. Málo ľudí si však pripúšťa možné riziká, a tak len 18% používateľov prispôsobuje svoje online aktivity pri pripojení na nezabezpečenú Wi-Fi sieť. Bezpečnostné funkcie, ktoré prichádzajú aj so zariadením využíva menej ako polovica (45%). Tie zahŕňajú blokovanie zariadenia na diaľku či možnosť lokalizovať stratené zariadenie.

Na to, že sme v bezpečí, sa však nemôžeme spoliehať ani pri pripojení na domácu Wi-Fi sieť. Hacknuté zariadenie dokáže bez problémov zapnúť napríklad tichú kameru, ktorá nás môže sledovať pri našich bežných domácich činnostiach.

Odporúčania expertov:

Na to, aby sa z nášho digitálneho priateľa nestal digitálny nepriateľ, experti spoločnosti Kaspersky Lab odporúčajú tieto základné opatrenia:

  • používať silné heslá pre svoje zariadenia a online účty;
  • inštalovať len dôveryhodné bezpečnostné riešenia, akým je napríklad aj Kaspersky Total Security – multi-device;
  • byť opatrní pri surfovaní po internete a sťahovaní aplikácií, a to najmä v prípade pripojenia na internet cez nezabezpečené WiFi siete.

Odporúčame otestovať sa prostredníctvom krátkeho kvízu, ktorý prezradí, či je vaše správanie na internete bezpečné. Ďalšie tipy a triky ako sa chrániť v online prostredí nájdete na https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.