Úvod Zaujímavosti Chcete vedieť, aké ťažké je pre dyslektikov čítať text? Vyskúšajte si to!

Chcete vedieť, aké ťažké je pre dyslektikov čítať text? Vyskúšajte si to!

2

Je dosť pravdepodobné, že poznáte nejakého dyslektika a možno jedným z nich ste práve vy. Ak to tak je, už len to, že niečo čítate musí byť vysledok tvrdej práce a hlavne pevných nervov. Ľudia, ktorí dyslexiou netrpia si často nedokážu predstaviť, aké ťažké to môže byť. Vďaka rýchlemu demu si to teraz môžete vyskúšať aj vy.

Vývojár sa totiž rozhodol pripraviť program, ktorý simuluje najväčší problém dyslektikov – prehadzujúce sa písmenká. Svoj výtvor naprogramoval podľa opisu svojho dislektického kamaráta, ktorý mu s celým projektom pomáhal. Demo, ktoré nie je založené len na JavaScripte neustále prehadzuje písmenká tak, aby ste sa museli zastaviť pri každom jednom slove. Cez text tak neviete rýchlo prebehnúť, ako za normálnych podmienok. Ak chcete kód nahodiť aj na svoj web, poprípade ho prehodiť do slovenčiny, môžete tak spraviť. Zdrojový kód je dostupný na GitHube.

Aká presná je táto reprezentácia dyslexie? Vzhľadom na komplexitu poruchy čítania je to ťažké povedať. Tá sa totiž líši u každého človeka a hlavne, tento pojem zahrňuje viac rôznych porúch čítania. Niektorí dyslektici vidia písmenká „skákať“ vertikálne, niektorí zas horizontálne.

Niektorí naši priatelia nám však potvrdili, že ide o celkom presnú reprezentáciu toho, čím si každý deň prechádzajú. Vďaka skúsenosti, ktorú môžete zažiť aj vy tak možno začnete pristupovať k dyslektikom kúsok inak, čo nie je na škodu. Rovnako to môže nakopnúť web developerov k tomu, aby vytvorili web, ktorí je oveľa priateľskejší k ľudom s dyslexiou. Ako vidíte, čítanie viet nemusí byť tak základná vec, ako to na prvý pohľad môže vyzerať.