Úvod Xiaomi Xiaomi Mi 5 Xiaomi Mi 5 vs. Mi 4: Aké zmeny prináša nová generácia?

Xiaomi Mi 5 vs. Mi 4: Aké zmeny prináša nová generácia?

0
Tak a je to tu. Po nekonečnom čakaní sme sa nakoniec predsa len dočkali. Xiaomi dnes ukázalo svoju novú pýchu, ktorá za pár drobných ponúkne naozaj slušné špecifikácie. A nielen to. Konštrukciu Mi 5 tvoria aj prémiové materiály, ako je kov, 3D sklo a keramika.

Noviniek je však hneď viacero. Medzi tie najzaujímavejšie patrí fyzické tlačidlo pod displejom, biometrický senzor na odtlačky našich prstov, nový typ interného úložiska, obojstranný konektor na nabíjanie a prenos súborov, rýchlejší prenos dát, rozšírená bezdrôtová konektivita, markantne vyšší výkon alebo špičkový fotoaparát so 4-osou stabilizáciou obrazu. Vizuálne spracovanie zase pripomína modelový rad Galaxy Note alebo minuloročný model z vlastného portfólia pod označením Mi Note. A aké rozdiely Android novinka prináša oproti predchádzajúcej generácii Mi 4?

Xiaomi-Mi-5 (1)

Konštrukcia a dizajn

Ak sa na Xiaomi Mi 5 pozriete z viacerých uhlov pohľadu, zistíte, že prináša badateľnú vizuálnu zmenu, akou disponoval model Mi 4. Nejde ale o nič veľké, skôr iba menšie detaily, ako napríklad oblejšia zadná strana a tenšie rámiky na bokoch displeja alebo premiestnenie hlavného fotoaparátu z vyššieho stredu do ľavého horného rohu. Pod displejom sa dokonca nachádza tlačidlo, aké poznáme zo Samsung telefónov, vrátane integrovaného senzoru na odtlačky.

129 gramové telo (hrúbka iba 7,25 mm) tentokrát pozostáva nielen z kovového rámiku a skla, ale aj z keramiky. Za tú si samozrejme zákazníci nejakých pár drobných priplatia, keďže ju miesto sklenej zadnej časti ponúka iba najdrahšia verzia, ktorá má stáť okolo 400 dolárov.

Xiaomi-Mi-5 (3)

Fotoaparát

Rozlíšenie v tej oblasti narástlo až na 16 Mpx, pričom Xiaomi siahlo po kvalitnom senzore IMX298 od spoločnosti Sony. Fotoaparát navyše pozostáva z optickej stabilizácie obrazu (4-osá), chráni ho zafírové sklíčko a okrem iného dokáže natočiť Ultra HD videá (4K). Predný selfie kúsok zase ponúka 4 Mpx a obrovské pixely, ktoré vraj majú až 2 mikrometre, takže zabezpečia, aby bolo na záberoch oveľa viac svetla.

Xiaomi-Mi-5

Výkon a systém

Oblasť výkonu narástla neporovnateľne, pretože je tentokrát v hardvérovej výbave Snapdragon 820 (predtým starý Snapdragon 801). A ten vyrába Samsung prostredníctvom 14 nanometrového procesu druhej generácie. Pred pár dňami sme sa dokonca mohli na vlastné oči presvedčiť, že výkon, ktorý tento čipset ponúka, je neporovnateľne väčší ako Exynos 8890 priamo z vývojového centra juhokórejského giganta. Keramická verzia navyše disponuje 4 GB operačnou pamäťou RAM (LPDDR4). Ak k takejto kombinácii pridáme ešte vyladenú nadstavbu MIUI 7, založenú na systéme Android 6.0 Marshmallow, benchmark tabuľky podľa všetkého dostanú nového kráľa výkonu.

Batéria

Aj keď je kapacita batérie v Xiaomi Mi 5 menšia (o 80 mAh), výdrž bude oproti Mi 4 neporovnateľne lepšia. A dôvod? Energeticky efektívnejší hardvér. Ak váš smartfón disponuje veľkou batériou a hardvérom, ktorý pri svojej činnosti žerie moc energie, veľká kapacita za veľa nestojí. V prípade Mi 5 je v ponuke Snapdragon 820, LPDRR4 RAM a šetrnejší displej, čo môže teoreticky znamenať, že novinka na jedno nabitie vydrží jeden ťažký deň. Na nabíjanie navyše slúži moderný USB Type-C slot a technológia Quick Charge 3.0.

Porovnanie špecifikácií

[table id=56 /]

Novinky z MWC vám prinášame vďaka

Najlepšia výbava za najlepšie ceny
To najlepšie z Číny za najnižšie ceny
Globálny predaj smartfónov, tabletov a RC modelov