Úvod Výrobcovia Samsung Samsung predstavil rýchle UFS 2.0 256 GB interné úložisko pre smartfóny

Samsung predstavil rýchle UFS 2.0 256 GB interné úložisko pre smartfóny

0

Vlajkové lode najväčších výrobcov smartfónov sa tento rok opäť vracajú ku svojim koreňom. LG a Samsung však nevyužívajú potenciál, ktorý prináša Marshmallow. MicroSD karty sa totiž nedajú využiť pre rozšírenie hlavnej pamäte telefónov. Tí z vás, ktorým 32 GB nestačí, sa môžu tešiť na novinku, ktorú práve Samsung predstavil. Juhokórejská spoločnosť práve spustila hromadnú výrobu prvej 256 GB Universal Flash Storage (UFS) 2.0 pamäte pre smartfóny.

Samsung začal svoje smartfóny vybavovať UFS 2.0 čipmi ešte minulý rok, keď na ne presedlal z eMMC štandardu. Ich výhodou je oveľa, oveľa vyššia prenosová rýchlosť. UFS 2.0 čip totiž zvláda 45 000 a 40 000 vstupných, resp. výstupných operácií za sekundu (IOPS). V porovnaní s prvou generáciou UFS ide o viac než dvojnásobnú rýchlosť.

2-násobná rýchlosť, ako pri SSD v PC

Samsung okrem toho tvrdí, že ich nový 256 GB UFS 2.0 čip používa pre dátovú komunikáciu až dve linky, ktoré sú schopné dosiahnuť rýchlosť 850 MB/s. Ide teda o dvojnásobne vyššiu rýchlosť, ako bežné SSD disky na PC pripojené cez SATA. Rýchlosť sekvenčného zapisovania je tiež veľmi zaujímavá. Zastavila sa totiž na hodnote 260 MB/s. Samsung sa chváli aj tým, že ich nový čip je v priemere 3x rýchlejší, než najkvalitnejšie microSD karty a až dvojnásobne rýchlejší, než 128 GB čip, ktorý predstavili minulý rok.

Zatiaľ čo takto vysokú rýchlosť nebudeme potrebovať úplne v každej jednej situácii, 256 GB čip je bez akýchkoľvek pochýb určený pre tie technologicky najpokročilejšie zariadenia. Jeho využitie si vieme predstaviť pri nahrávaní a prehrávaní 4K Ultra HD videí či rýchlejšom prenose cez čoraz bežnejší USB Type C.

Je však zaujímavé, že sa nový čip neobjavil vo vlajkovom Galaxy S7 a S7 edge. Na prvé zariadenie, ktoré ho využije, si tak budeme ešte musieť počkať.

Novinky z MWC vám prinášame vďaka

Najlepšia výbava za najlepšie ceny
To najlepšie z Číny za najnižšie ceny