Veľký krásny displej, inteligentné pero S Pen a poriadny výkon. Galaxy Note sériu smartfónov vždy charakterizovali tieto vlastnosti a ani posledný model nebol výnimkou. Línia Galaxy Note si za svoju existenciu získala množstvo priaznivcov, ktorí radi menili modely od generácie ku generácii.

Po predstavení posledného modelu Galaxy Note5 však prípadní záujemcovia dostali studenú sprchu. Teda tí, ktorí žili v Európe. Samsung vyhlásil, že model Galaxy Note5 sa bude predávať iba v USA a napríklad ešte v ázijských krajinách. Oficiálna odpoveď na otázku „prečo“ v tej dobe neexistovala. Fanúšikovia dokonca pod záštitou istého britského online predajcu spustili internetovú petíciu, ktorá mala donútiť centrálu v Južnej Kórei prehodnotiť trhovú dostupnosť. Petícia sa na sociálnych sieťach šírila pod hashtagom #note5foreurope.

Európsky viceprezident spoločnosti Samsung (Rory O’Neill), ktorý má na starosti značku a marketing spoločnosti konečne po šiestich mesiacoch od predstavenia prezradil, prečo vlastne nebol Galaxy Note5 určený pre európsky trh.

note5Podľa Samsungu nie sú obyvatelia Európy dosť produktívni. Ku veľkým obrazovkám totižto používatelia pristupujú inak v Európe, inak v Amerike a úplne inak napríklad v Číne. Európski používatelia veľkú obrazovku smartfónu využívajú hlavne na zábavu alebo prezeranie internetových stránok. Samsung Galaxy Note5 je využiteľný hlavne zo strany produktivity a organizačných funkcií. Namiesto toho Európanom na trhu ponúkli model Galaxy S6 Edge Plus. Ten má rovnako veľkú obrazovku aj obdobný výkon, namiesto pera S Pen ale dominuje štýlovo zahnutým displejom.

Samsungu sa ale podľa všetkého táto taktika neodvďačila. Európski záujemcovia o Galaxy Note5 boli nahnevaní a podľa posledných, zatiaľ neoverených správ, bude nová generácia Galaxy Note6 dostupná aj v Európe.