Prostredníctvom chatu na Facebooku sa denne vymenia milióny správ s rôznym obsahom. Či už komunikujete s priateľmi, rodinou, alebo kolegami, možno zdieľate citlivejšie informácie, ktoré by mali zostať len medzi vami.

Max Mitchell je študent na univerzite Sussex v anglickom Bringhtone. Tento študent vytvoril jednoduché rozšírenie pre desktopový prehliadač Chrome a Firefox, ktoré zašifruje vašu komunikáciu s vopred dohodnutým heslom a automatickým dešifrovaním priamo v reálnom čase. Po inštalácii rozšírenia kliknete v prázdnom textovom poli v chate na ikonu zámku. Vy, aj osoba, s ktorou si píšete, musíte používať rovnaké heslo. To si zvolíte podľa uváženia. Po zvolení hesla už stačí napísať akýkoľvek text, kliknúť na ikonu zámku a správa sa odošle klasickým spôsobom, len zašifrovaná. Rozšifrovanie správy príjemcom prebieha rovnakým spôsobom, kliknutím na ikonu zámku v chate alebo rovno automaticky. Nižšie nájdete video, ktoré demonštruje inak vcelku jednoduchú funkcionalitu.

Podotýkame, že pre použitie musíte v nastaveniach Facebooku zvoliť ako predvolený anglický jazyk. V našom jazyku sa vám ikona zámku v chate neobjaví a teda šifrovanie nebude dostupné aj napriek tomu, že je rozšírenie nainštalované správne a aktívne.

sifrovanie

sifrovanie

Toto šikovné rozšírenie je v beta verzii a stále obsahuje niekoľko drobných chýb. Autor na ňom ale pracuje a snáď sa čoskoro dočkáme plnej a stabilnej verzie. Vzhľadom na neistú povahu súkromia sociálnej siete Facebook ide o veľmi trefný nástroj, ktorý zabezpečí, aby obsah správ zostal výhradne medzi komunikujúcimi. Rozšírenie pre prehliadač Chrome a Firefox si môžete stiahnuť z odkazov nižšie, alebo navštívte oficiálnu stránku projektu.