Bluboo Xtouch

V súčasnej ére rozmachu lacných čínskych smartfónov s operačným systémom Android existuje niekoľko značiek, o ktorých sme v našich končinách ešte zatiaľ poriadne nepočuli, hoci ich portfólio pozostáva z produktov, ktoré sa za svoju kvalitu spracovania hanbiť rozhodne nemusia. Jednou z takých je aj Bluboo. Tento menej známy výrobca z Číny má v súčasnosti na trhu niekoľko smartfónov, vrátane modelu Xtouch, ktorý prešiel našimi rukami.

Bluboo Xtouch zdobí prémiovo spracovaná konštrukcia a technické špecifikácie minuloročnej strednej triedy. Okolo displeja má škaredý rámik a výdrž alebo fotoaparát predstavujú časti, pri ktorých sa poriadne šetrilo. Ak vás ale zaujímajú ešte bližšie detaily, tak ste na správnom mieste. V našom teste sa dozviete, či to, čo ponúka, za tých pár drobných aj naozaj stojí.

bluboo-xtouch-recenzia-9

Telo modelu Xtouch i napriek enormne nízkej cenovke tvoria prémiové materiály. Nejde iba o pekne opracovaný kov, ale aj o zahnuté 2.5D ochranné sklo, ktoré výrobca umiestnil na prednú stranu konštrukcie. Zadnú stranu kryje plast a má strany zahnuté výrazne viac, vďaka čomu sa smartfón naozaj skvele drží. Keďže sú bočné hliníkové rámiky tenké, uchopenie v jednej ruke môže byť pre niekoho kvôli slabšiemu rezaniu do prstov celkom nepríjemnou záležitosťou. Je to hlavne o zvyku, po pár dňoch používania to už prestanete vnímať. Ak by však bol rámik o trošku väčší, ergonómii konštrukcie by asi nič nechýbalo. Vďaka ideálnej, 5-palcovej uhlopriečke displeja navyše sadne do dlane každému, kto ju má priemerne veľkú.

TIP: Kúpiť mobilný telefón Bluboo Xtouch

Konštrukciu musím po vizuálnej stránke – až na jednu podstatnú výnimku – pochváliť, a to z každého jedného uhla pohľadu. Zadná strana dokonca disponuje pekne vyzerajúcim 3D vzorom, ktorý na priamom slnku vytvára krásne vizuálne efekty. Biele prevedenie po prvom pohľade vytvára dojem, že má na bokoch displeja úzke rámiky, čo však nie je vôbec pravdou. Po prvom spustení zariadenia tak môžete zostať veľmi rýchlo zaskočení. Skutočné rámiky sú totiž od krajov výrazne ďalej. A tam, kde ste si pôvodne mysleli, že je časť zobrazovacieho panelu, sa nachádza (hore dole, vľavo aj vpravo) iba škaredý čierny rámik o veľkosti až niekoľkých milimetrov. Niečo také preto výrazne uberá na elegantnosti prevedenia.

bluboo-xtouch-recenzia-2 bluboo-xtouch-recenzia-4 bluboo-xtouch-recenzia-6 bluboo-xtouch-recenzia-5

Čo sa týka kvality spracovania, tak v tejto oblasti nemám žiadne výhrady. Počas testu nebolo počuť žiadne vŕzganie a ani nič podobné. Jednotlivé časti hliníkovo-sklenej konštrukcie držia pokope naozaj pevne.

Nad displejom sa okrem slúchadla a senzorov nachádza aj výrazná notifikačná dióda, ktorej môžete meniť farby podľa vášho uváženia. V spodnej časti je zase umiestnené Home tlačidlo vrátane nekvalitného senzoru na snímanie odtlačkov prstov. Autorizácia používateľa totiž niekedy neprebehla ani po niekoľkých opakovaniach. Výrobca nezabudol ani na integráciu dvoch modro svietiacich kapacitných tlačidiel. Zvukový výstup ma celkom prekvapil. Nie, že by bol špičkový, ale skôr až moc hlasný. Pri zapojených slúchadlách alebo reproduktoroch som musel mať úroveň hlasitosti niekde v polovici maximálneho limitu.

Bluboo Xtouch

Zobrazovací panel s Full HD rozlíšením (kontrastný pomer 1000:1) pochádza z výrobnej fabriky spoločnosti JDI, za ktorou stojí trojica Sony, Toshiba a Hitachi. Od JDI odoberá panely viacero známych značiek, vrátane čínskeho jabĺčka Xiaomi, takže ich kvalita musí za niečo aj stáť. Zobrazovaný obsah je v prípade smartfónu Xtouch jemný a farby zase príliš bledé, no niekomu môžu bez problémov vyhovovať. Takisto som spozoroval, že dotyková vrstva pri rýchlejšom písaní občas dobre nezareagovala. Automatické nastavenie jasu bolo potrebné sem-tam manuálne upravovať a pozorovacie uhly (175-stupňov) môžem zase prirovnať k uhlom, ktorými disponujú populárne mobilné zariadenia.

Hoci sa v technických špecifikáciách uvádza senzor IMX214 od Sony, ktorý nájdeme aj v staršej vlajkovej lodi Mi 4, veľa od hlavného fotoaparátu neočakávajte. Kvalita záberov nie je najhoršia, no ani najlepšia. Počas dňa z neho dokáže skúsený používateľ niečo schopné vyťažiť, avšak v noci na fotke uvidíte iba zrnenie, chabé svetlo a minimum detailov. Automatické zaostrovanie je navyše pomalé a HDR zábery môžu obsahovať dobre badateľné rozmazané miesta. Používateľské prostredie aplikácie má strašne škaredý dizajn a občas ľúbi sekať či dokonca úplne padať. A to isté môžem bez akýchkoľvek pochýb povedať aj o prednom foto senzore. Xtouch dokonca využíva takzvanú interpoláciu obrazu, takže dokáže z 13 Mpx fotografií vďaka asistencii softvéru vyhotoviť až 16 Mpx kúsky.

IMG_20160218_134841IMG_20160218_135038IMG_20160209_204318IMG_20160218_134833

Smartfón momentálne beží na operačnom systéme Android vo verzii 5.1 Lollipop s vlastnou nadstavbou výrobcu, ktorá nesie veľa podobnosti s čistým Androidom od Google. Výnimkou sú ikonky, launcher a ešte niekoľko drobných detailov. Nastavenia, systémová a notifikačná lišta zase vyzerajú ako pri nedotknutom prostredí. Menšou výhodou je, že vás po prvom spustení zariadenia nebude očakávať hŕba predinštalovaných aplikácií a ani žiadne notifikácie v čínskom jazyku. V nadstavbe dokonca nájdete niekoľko nadštandardných funkcií, ako napríklad inteligentné gestá pre vypnutý displej v podobe dvojitého poklepania na ukázanie notifikácií, zapnutie fotoaparátu alebo pohodlné a hlavne šetrné ovládanie hudby. Súčasťou ponuky hlavných nastavení je aj HotKnot pre jednoduchšie zdieľanie súborov s iným používateľom, kde sa stačí iba displejom dotknúť iného zariadenia.

Screenshot_2016-02-18-13-07-01
Screenshot_2016-02-18-13-51-26
Screenshot_2016-02-18-13-51-29
Screenshot_2016-02-18-13-51-33
Screenshot_2016-02-18-13-51-39
Screenshot_2016-02-18-13-51-49
Screenshot_2016-02-18-13-51-52
Screenshot_2016-02-18-13-51-58
Screenshot_2016-02-10-08-09-37
Screenshot_2016-02-11-00-30-59
Screenshot_2016-02-18-12-46-08

 

Xtouch v útrobách prémiovej konštrukcie ukrýva 3 GB operačnej pamäte RAM či 8-jadrový čipset (CPU má 1.3 GHz frekvenciu) od spoločnosti MediaTek, ktorý nesie označenie MTK6753 a ponúka priemerný výkon. Multitasking aj fungovanie operačného systému je svižné a počas celej doby testovania nebolo vidieť žiadne spomalené reakcie. Hrať sa dokonca dali aj graficky náročnejšie herné tituly. Počítať ale musíte, že v určitých situáciách, najmä počas hrania novších hier, fps výrazne klesne. Ak teda máte na také niečo pevné nervy, nie je to nič katastrofálne a dá sa s tým žiť. V porovnávacej aplikácii AnTuTu smartfón získal takmer 48-tisíc bodov, čo je zhruba až o 20-tisíc menej ako získala minuloročná vlajková loď LG G4 s jej 6-jadrovým čipsetom Snapdragon 808. Od produktu za zhruba dve stovky však nemožno očakávať, že podá excelentný výkon na úrovni TOP modelov.

Výdrž energie na jedno nabitie nepredstavuje vôbec žiadnu výhru. Smartfón som musel dávať na nabíjačku aj dva krát za deň, pričom naplnenie 3050 mAh batérie trvalo približne 100 minút. Za 15 minút doplníte 14% a za 40 minút okolo 43%. Pri zapnutom displeji, Wi-Fi konektivite a surfovaní na webe klesali percentá neskutočne rýchlo.

bluboo-xtouch-recenzia-3

Bluboo Xtouch predstavuje dostupný a elegantne spracovaný Android smartfón, ktorý ponúka celkom schopnú lokalizáciu do slovenského jazyka a plynulú nadstavbu systému s vizuálnymi prvkami čistého Androidu. Pokiaľ si odmyslíme chabú výdrž, podpriemerné fotografie a ako-taký grafický výkon, jeho kúpa nemusí byť najhoršou voľbou. A to najmä vtedy, ak vám záleží predovšetkým na prémiových materiáloch či pevnom konštrukčnom spracovaní.

Prejsť do obchodu a zobraziť Bluboo Xtouch.