Na tohtoročný Mobile World Congress sa vydala aj naša redakcia, vďaka čomu sme mali možnosť zúčastniť sa predstavenia dvoch horúcich noviniek z dielne Samsungu. Samozrejme išlo o modely Galaxy S7 a Galaxy S7 edge. Tieto dva telefóny sa dizajnovo od svojich predchodcov veľmi neodlišujú. Čím sa odlišujú sú špecifikácie, používateľské rozhranie a samozrejme rôzne funkcie.

Novinky toho ponúkajú skutočne veľa, tak poďme rovno na to. Toto sú naše prvé dojmy z Galaxy S7 a S7 edge.

Samsung sa pozrel na dizajn Galaxy S6 a dotiahol všetky nedostatky

Samsung sa pozrel na dizajn Galaxy S6 a dotiahol všetky nedostatky, ktoré na ňom našiel. V ruke sa Galaxy S7 drží ešte pohodlnejšie, než jeho predchodca, rovnako sa oveľa ľahšie dvíha napríklad zo stola. Jeho snímač odtlačkov prstov je plochejší a zadný fotoaparát už tak nevystupuje. Model Galaxy S7 si od Galaxy S6 vypožičal krásny 5,1-palcový Quad HD Super AMOLED displej.

Väčší z dvojice, Galaxy S7 edge, prešiel podstatne väčšími zmenami. V prvom rade dostal väčší 5,5-palcový displej (Quad HD, Super AMOLED) a oveľa viac. Zadná strana zariadenia už nie je úplne rovná. Namiesto toho ju Samsung mierne ohol, vďaka čomu sa v ruke drží oveľa príjemnejšie. Na svoju veľkosť displeja je zároveň prekvapivo malý. Stačí ho porovnať s inými 5,5-palcovými smartfónmi a zistíte, akú dobrú prácu Samsung spravil. Aj vďaka tomu sa z S7 edge stal telefón, ktorý väčšina z nás bude vedieť používať jednou rukou. Veľmi ťažko sa vyjadruje, aké príjemné bolo držať ho v ruke. Samsung jednoducho spravil poriadny kusisko práce, ktorý však v prípade noviniek leží práve v detailoch.

IMG_0956

MicroSD, vodeodolnosť, no žiadne USB C

Obe zariadenia podporujú microSD karty, ktoré môžu rozšíriť jeho 32 GB vnútorné úložisko (64 GB verzia bude dostupná v niektorých regiónoch, Slovensko medzi ne zatiaľ nepatrí), ako aj IP68 certifikáciu, vďaka čomu sú odolné voči vode aj prachu. Sú tak odolné, že ich na 30 minút môžete nechať v hĺbke 1,5 metra pod hladinou a nič sa im nestane. Samsung prišiel s elegantným riešením odolnosti voči vode, ktoré nezahŕňa nepraktické krytky. Telefón je odolný voči vode zvnútra, preto vyzerá tak uhladene. Novinkám síce chýba USB Type-C, Samsung to však zdôvodnil, že staršiu verziu ponechal preto, aby ich novinky boli aj naďalej kompatibilné s Gear VR. Okrem toho povedal, že USB C ešte nie je v takom štádiu, aby ho mohli využiť vo svojich najdôležitejších zariadeniach.

Na slovenský trh dorazí verzia s procesorom Exynos 8890 priamo od Samsungu. V iných častiach sveta bude dostupný aj s procesorom Snapdragon 820. Výrobca vylepšil aj kapacitu operačnej pamäte RAM. Z 3 GB sa tak razom stali 4 GB.

mwc-galaxy-s7-10

Výrazné navýšenie kapacity batérie

Výkon bez poriadnej batérie by nebol takmer nič. Práve preto sa Samsung rozhodol, že Galaxy S7 vybaví 3 000 mAh akumulátorom (v S6 bola 2 550mAh batéria), Galaxy S7 edge zas dostal 3 600 mAh batériu (v S6 edge bola 2 600 mAh batéria). Batérie nie sú vymeniteľné ani v jednom zo zariadení.

Vďaka vylepšeniam pracuje s 2x viac svetla

Najväčšia zmena sa dotkla nového 12 Mpx fotoaparátu, ktorého rozlíšenie je zaujímavo nižšie, než v prípade 16 Mpx jednotky na S6. Samsung však tvrdí, že do novinky vstaval väčšie pixely, ktoré sú v zhoršených svetelných podmienkach schopné prepustiť až o 56 percent viac svetla. Vylepšením prešiel aj objektív so svetlejšou clonou f/1.7 schopnou prepustiť až o 25 percent viac svetla. Spolu s novým senzorom tak v porovnaní s už aj tak výborným Galaxy S6 pracujú s takmer dvojnásobným objemom svetla. Zmenou prešiel aj rozmer samotného senzoru, ktorý sa zmenil z pomeru strán 16:9 na tradičnejších 4:3.

mwc-galaxy-s7-5

Počas prezentácie Samsung tvrdil, že ich nový fotoaparát dokáže vďaka technológii dual-pixel zaostriť aj trikrát rýchlejšie. Je to vďaka tomu, že každý jeden z 12 miliónov pixelov funguje ako tzv. focus pixel, teda pixel, ktorý je využitý pre zaostrenie. Rýchla je aj aplikácia fotoaparátu, ktorá svojou rýchlosťou hravo porazila iPhone 6S Plus či Nexus 6.

IMG_1094

Nové funkcie, ktoré dávajú zmysel

Čo sa softvéru týka, Galaxy S7 a S7 edge prichádzajú s Android 6.0 Marshmallow, ktorý je prekrytý mnohými zatracovaným a mnohými milovaným TouchWizom. V ňom pribudlo niekoľko noviniek, ako napríklad nové využitie pre zakrivený bok či tzv. always on displej. Ide teda o displej, ktorý je neustále zapnutý, vďaka čomu máte prístup k tým najzákladnejším informáciám aj bez toho, aby ste sa ho museli dotknúť. Samsung tvrdí, že v jeho testoch táto funkcia spotrebovala len pol percenta batérie za hodinu. Keď však zakryjete jeho proximity senzor (napríklad ak ho budete mať vo vrecku či v kabelke), funkcia always on sa automaticky vypne.

mwc-galaxy-s7-4

Príde 11. marca

Obe zariadenia budú dostupné už 11. marca za cenu 699 EUR, resp. 799 EUR. Predobjednávky však už začali. V prípade, ak si jeden z nich predobjednáte, získate navyše aj Gear VR.

AKTUALIZOVANÉ: Samsung Galaxy S7 edge za 799 €Samsung Galaxy S7 za 699 €.

Samsung minulý rok predstavil výborný smartfón, ktorý v prípade S7 a S7 edge vylepšil natoľko, že bez akýchkoľvek výčitiek môžem tvrdiť, že sú to jeho najperfektnejšie telefóny v jeho histórii. Už teraz sa tešíme na možnosť otestovať ich dlhodobejšie.

Novinky z MWC vám prinášame vďaka

Najlepšia výbava za najlepšie ceny
To najlepšie z Číny za najnižšie ceny