Nový Cat S60 predstavuje pre spoločnosť, ktorá je známa svojou ťažkou mašinériou, obrovský skok vpred. Táto pre mnohých lákavá spoločnosť už totiž nevyrába len telefóny, ktoré vydržia veľa fyzického trestania, ó nie. Cat začal vyrábať smartfóny, ktoré veľa vydržia a zároveň sú nabité najmodernejšími technológiami. Aby nám to výrobca dokázal, do svojho nového modelu S60 vtesnal termovíziu od spoločnosti Flir a najnovší Android 6.0 Marshmallow.

Doterajšie telefóny od Cat boli špecifické tým, že vydržali oveľa viac, než konkurencia. Cat S60 sa od nich nelíši, no pri jeho výbere už nemusíte spraviť kompromis, čo sa výkonu či softvérovej výbavy týka. Ponúka totiž všetko, čo konkurencia a ešte o niečo viac.

Na podujatí MWC 2016 sme sa zastavili pri stánku Cat, kde sme sa spýtali na niekoľko hlavných výhod nového S60 a verte nám, že tých výhod je skutočne veľa.

cat-s60-4

Cat S60: Termovízia od Flir

Pochopiteľne, najväčším lákadlom Cat S60 bude jeho termovízia, ktorú dodala spoločnosť Flir. Nejde pritom len o hračku, ktorá by vo vás vyvolala podobnosť s Predátorom. Ide o funkcionalitu určenú prevažne pre profesionálov. Vodári vďaka tomu dokážu nájsť trhlinu v potrubí, elektrikári poškodenú poistku a vy napríklad zdroj unikajúceho tepla na vašom dome.

Predstavitelia spoločnosti si sú však dobre vedomí toho, že termovízia môže byť užitočná aj v bežnom živote. Medzi scenáre, v ktorých by sa to mohlo vyplatiť zaradili napríklad grilovačku a skontrolovanie teploty steaku, hľadanie skrytej mačky v tmavej záhrade či skontrolovanie svojho auta pred skrývajúcim sa útočníkom, ktorý by vám mohol ublížiť.

Fotoaparát vám teplotu vyznačí nie len graficky, ale dokonca aj číselne. Stačí namieriť na miesto, ktoré chcete zmerať a na displeji sa vám okamžite zobrazí jeho teplota. Okrem toho však môžete zmerať minimálnu, maximálnu a priemernú teplotu určitej oblasti, ktorú si navolíte na displeji smartfónu.

Fotoaparát Flir funguje na fotografiách, videu, ako aj panoráme.

cat-s60-6

Cat S60: Naučil sa dýchať pod vodou a je ako z oceli

Takmer čokoľvek s logom Cat je vyrobené tak, aby bolo čo najpevnejšie a najviac toho vydržalo. Novinka od Cat sa výzorovo celkom priblížila k bežnému smartfónu, no na to, odkiaľ vlastne pochádza však v žiadnom prípade nezabudla. Môžete sa tak tešiť na celý rad zaujímavých štatistík o tom, koľko tento zázrak vydrží.

Prvým údajom je výška, z ktorej ho môžete pustiť na zem a nič by sa mu nemalo stať. Ide o výšku 1,8 metra, čo dokáže vďaka špeciálne tvrdenej konštrukcii. Pre tých, ktorí chcú byť špecifickejší, ide o vojenský štandard MIL-STD 810G. Ak vám náhodou telefón spadne rovno do vody, opäť sa nemusíte ničoho obávať. Vďaka pomyselným žiabram prežije aj v hĺbke piatich metrov až celú hodinu. V bežnom režime ho môžete používať v hĺbke dvoch metrov, keď však chcete ísť hlbšie, na zariadení nájdete fyzické tlačidlá, vďaka ktorým ho do tohto režimu môžete prepnúť. Po prepnutí sa uzatvoria otvory na mikrofóne a reproduktoroch. Aby sme nezabudli, Cat S60 je taktiež odolný voči prachu.

cat-s60-1

Cat S60: Fotoaparáty a zvyšok špecifikácií

Fotoaparát na smartfóne je v dnešnej dobe jeden z najdôležitejších komponentov. Na zadnej strane S60 nájdete 13 Mpx senzor, ktorý spolu s duálnym bleskom funguje aj pod hladinou. Na prednej strane na vás čaká 5 Mpx senzor, ktorý je priam ideálny na kvalitné selfie fotoaparáty.

Vďaka 4,7-palcovému HD displeju nebudete mať pocit, že v rukách držíte „tehlu“ a rovnako nebudete mať pocit, že sa pozeráte na displej, ktorého pixely pochádzajú z rozmiešaných zemiakov. Zobrazovací panel je krásne jasný, plný farieb a HD rozlíšenie mu svedčí. Okrem toho, Cat ho nechal prekryť vrstvou ochranného skla Gorilla Glass 4.

Celé zariadenie poháňa osemjadrový procesor Snapdragon 617 a 3 GB operačnej pamäte RAM. Pri našom krátkom testovaní sme nenarazili na zaseknutie či spomalenie. Vďaka 3 800 mAh batérii vám zariadenie bez nabíjačky vydrží poriadne dlhú dobu.

Do S60 sa okrem toho zmestili aj dva sloty pre SIM kartu, čo je perfektná voľba pre ľudí, ktorí so sebou musia nosiť vlastný, ako aj firemný telefón. Nechýba ani slot pre microSD kartu.

cat-s60-3

Cat S60: Naše prvé dojmy

Veľmi sa nám páčilo, že Cat nezanevrel na svoju stratégiu a presvedčenie, že aj tvrdo pracujúci ľudia si zaslúžia nástroj, ktorý niečo vydrží. Potrebujú totiž telefón, ktorý sa nebojí silnejšieho zatrasenia či občasného pádu, no zároveň disponuje dostatočným výkonom, krásnym displejom a ako bonus, technológiou, ktorú nenájdete nikde inde.

Rovnako sa nám páčilo spracovanie a váha smartfónu, ktorá je aj napriek relatívne veľkej batérii na príjemne nízkej úrovni.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že ide o high-end zariadenie. Viditeľné to je aj na cene, ktorá sa zastavila na sume 649 EUR. Zariadenie bude dostupné „počas tohto roku.“

Novinky z MWC vám prinášame vďaka

Najlepšia výbava za najlepšie ceny
To najlepšie z Číny za najnižšie ceny