Úvod Konkurencia Apple Najnovšia iOS aktualizácia zničí opravené iPhony s neoficiálnymi komponentami

Najnovšia iOS aktualizácia zničí opravené iPhony s neoficiálnymi komponentami

32

Majitelia iPhonov, ktoré si dali opraviť v neautorizovaných servisných centrách majú veľký problém. Najnovšia aktualizácia operačného systému iOS totiž spôsobila, že celé zariadenia zamrzlo.

Mnohí ľudia sú vzhľadom na príliš drahý oficiálny servis pre iPhony či iPady nútení obrátiť sa na servisy tretích strán, ktoré sú podstatne lacnejšie. Sčasti je to aj preto, že využívajú neoficiálne komponenty. Apple sa takéto jednanie ich zákazníkov zjavne nepáči. Po aktualizácii tak opravené kusy začali vyhadzovať „Error 53,“ teda chybu, ktorá úplne brickne telefón.

Ako server The Guardian informoval, z telefónov, ktoré doteraz celé týždne fungovali bez akéhokoľvek zaváhania sa po najnovšej aktualizácie sa doslova stali nefunkčné tehly. Vyzerá to teda tak, že aktualizácia na najnovšiu verziu iOS 9 zisťuje ID komponentov. Keď vyhodnotí, že niektorý z nich nie je originálny, telefón automaticky zablokuje.

Je pochopiteľné, že Apple nechce, aby sa s ich zariadeniami hrali neoficiálni opravári. Nekvalitné opravy by totiž mohli poškodiť dobré meno spoločnosti. Na druhej strane sú tu zákazníci, ktorých sa tento krok dotkol asi najviac. Pre opravu telefónu mimo záručných podmienok si teda budú musieť vyčleniť aj niekoľko sto eur.

Ak teda vlastníte iPhone (a my vieme, že mnohí naši čitatelia ho vlastnia) a mali ste opravované tlačidlo „Domov,“ ktoré obsahuje senzor Touch ID, radšej telefón neaktualizujte. Spraviť tak môžete jedine vtedy, ak oprava prebehla v autorizovanom servise.