Spoločnosť MediaTek je dobre známy producent procesorových jednotiek, ktoré vďaka nižším nákladom nájdeme „pod kapotou“ hlavne v smartfónoch nižšej a strednej triedy. MediaTek má v talóne ale aj jeden plnohodnotný high-end čip.

Helio P10 a Helio X10 sú veľmi dobre hodnotené procesory, ktoré poháňajú celý rad smartfónov strednej triedy. Tie vo väčšine prípadov pochádzajú z dielní čínskych výrobcov. Oba modely pracujú s ôsmimi jadrami. MediaTek ale už dávnejšie avizoval produkciu prvého desaťjadrového mobilného procesoru na svete. Ide o čip Helio X20, ktorý by sa dal nazvať konkurenciou pre ospevovaný Snapdragon 820.

Oficiálne predstavenie čipu Helio X20 sa udialo v máji, na trhu sa však ešte žiadne zariadenie s týmto čipom nenachádza. Podľa informácií, ktorými disponuje technologický blog Anzhuo, dôvodom neskorého trhového štartu majú byť problémy vo vývoji. Jednou komplikáciou je nestabilné WiFi pripojenie, s ktorým má čip pracovať. Dnes považujeme WiFi konektivitu pri smartfónoch za úplnú samozrejmosť a takéto problémy preto nie je možné ignorovať. Ešte vážnejšie sa javia problémy s prehrievaním. Podľa správ je problém tak vážny, že množstvo výrobcov, ktorí plánovali tento pokrokový čip použiť vo svojich zariadeniach, rezignovalo. Pravdepodobne sa tak poobzerajú po inom „pohone“ svojich smartfónov.

Výkonnostné porovnanie čipu Helio X20
Výkonnostné porovnanie čipu Helio X20

Problémom s prehrievaním trpel napríklad Snapdragon 810, procesorová jednotka spoločnosti Qualcomm. Problém výrazne naštrbil povesť spoločnosti, nehovoriac o finančných stratách. Množstvo výrobcov sa ho rozhodlo radšej nepoužiť (LG vybavilo model G4 pre istotu čipom Snapdargon 808), alebo sa zákazníci vyhýbali kúpe smartfónu s touto výkonnostnou jednotkou.

Každopádne dúfame, že sa MediaTeku podarí problémy odstrániť. Procesor má určite veľký potenciál hlavne vďaka tomu, že je vo svojej triede jednoducho lacnejší. Cena high-end smartfónov by tak mohla byť zase o niečo nižšia.