Úvod Zaujímavosti Koniec herných konzol? Grafika mobilných hier bude v roku 2017 na úrovni...

Koniec herných konzol? Grafika mobilných hier bude v roku 2017 na úrovni PS4 a Xbox One

10

Vývoj mobilných technológií napreduje svetelnou rýchlosťou a výnimkou nie je ani grafický výkon, ktorý nám smartfóny alebo tablety poskytujú. Každým rokom si tak môžeme zahrať čím ďalej, tým náročnejší herný titul a v blízkej budúcnosti by sa kvalita vizuálneho spracovania mala dostať pred súčasné herné konzoly.

Tieto ambiciózne slová pred pár dňami zazneli na konferencii spoločnosti ARM v Holandsku, ktorá stojí za architektúrou väčšiny čipov v mobilných zariadeniach. A ako sme sa dozvedeli, vďaka bližšej spolupráci so značkami ako Samsung, Texas Instruments a Nvidia budú nadchádzajúce procesory schopné utiahnuť tak graficky náročné hry, aké si dnes môžeme užívať na hardvéri populárnych herných konzol Sony PlayStation 4 či Xbox One od Microsoftu. Predstavenie prvých kúskov by sme vraj mali očakávať niekedy koncom roka 2017, pričom prvé zariadenia s ich kapacitami dorazia na spotrebiteľský trh už začiatkom roka 2018.

Mobilný hardvér je už teraz enormne výkonný,“ uviedol jeden z vrcholových predstaviteľov ARM. „Ak zoberiete dnešný high-end smartfón alebo tablet, výkon je lepší ako pri Xbox 360 alebo PlayStation 3.

Ako je možné vidieť z prehľadného grafu nižšie, vývoj mobilného hardvéru začal od roku 2012 naberať na obrátkach a už v roku 2013 dobehla jeho úroveň výkon PS3. A keďže rýchlosť technologických inovácií každým rokom rastie, čo sa samozrejme týka aj čipov pre smartfóny a tablety, blízka budúcnosť prinesie neporovnateľne výkonnejšie grafické procesory, akými sa môžeme pýšiť v týchto dňoch. Samozrejme, ešte je nevyhnutné, aby k tak pokročilému hardvéru vývojári sprístupnili hru, ktorá tento potenciál naplno využije.

ARM