Úvod Výrobcovia Google Google začal blokovať web stránky, ktoré zobrazujú falošné tlačidlá na sťahovanie

Google začal blokovať web stránky, ktoré zobrazujú falošné tlačidlá na sťahovanie

0
Zdroj: TNW
Internetový gigant začal bojovať už aj s web stránkami, ktoré okrem skutočného tlačidla na realizáciu sťahovania softvéru či multimédií zobrazujú jeho falošné verzie. Ak však na ne návštevník klikne, nespustí sa mu sťahovanie, ale akoby klikol na niekoho reklamu a dal mu tak nevedome zarobiť.

Blokovanie stránok kvôli nevhodnému obsahu nie je ničím novým. Google tento spôsob používa na preventívnu ochranu jeho používateľov, ktorí surfujú na webe, už pomerne dlho. Ide o technológiu „Safe Browsing“, čo zahŕňa upozorňovanie na potenciálne nebezpečné web obsahy prostredníctvom červenej výstrahy v internetovom prehliadači.

Upozornil arstechnica.co.uk.

Google ešte v novembri minulého roka začal brániť zobrazovaniu web stránok, ktoré predstavovali miesto na realizáciu takzvaných útokov sociálneho inžinierstva. Tie umožňovali útočníkom, aby si používatelia bez ich vedomia inštalovali nechcený softvér. Rovnako im tento spôsob slúžil na nepozorované zbieranie citlivých údajov.

Nižšie nájdete názorný príklad toho, ako falošné tlačidlá môžu vyzerať. Podôb a formátov je samozrejme veľa, vďaka čomu je rozdiel medzi skutočným a falošným tlačidlom download niekedy veľmi obtiažne rozoznať.

pasted-image-0-640x97 pasted-image-0-5-640x402 pasted-image-0-4-640x453