Spoločnosť Microsoft dnes oznámila, že výrobca Acer sa pridáva k ostatným partnerom, ktorí už na svojich zariadeniach ponúkajú predinštalované Android aplikácie známych služieb toho výrobcu. 

Pokiaľ si v druhej polovici tohto roka zakúpite smartfón alebo tablet s logom Acer, po spustení systému vás privítajú aplikácie ako Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Skype, OneNote alebo OneDrive. Prstom by sme mohli ukázať aj na výrobcov Samsung, LG alebo Sony, ktorí majú s Microsoftom uzavretú dohodu už dlhšie. Microsoft sa zároveň chváli, že až 74 hardvérových partnerov bude do svojich zariadení dávať, alebo už dáva, Microsoft aplikácie priamo od výroby.

Microsoft je so svojim operačným systémom Windows 10 Mobile pre smartfóny a tablety zatiaľ neúspešný. Jeho trhový podiel (pod 2 %) sa ani z ďaleka nedoťahuje na podiel iOS od Apple a Androidu od Google. Cestu k zákazníkom si ale razí po svojom, a to práve dohodami o predinštalovaní aplikácií jeho služieb. Ide pri tom o kontroverzné riešenie.

microsoft

Na predinštalovaný balast sú používatelia Android zariadení doslova alergickí. Už množstvo výrobcov zredukovalo predinštalovaný obsah a radšej ponúklo svojim zákazníkom možnosť dobrovoľnej inštalácie aplikácií. Služby Microsoftu ale na druhú stranu využíva množstvo ľudí, ktorí si na ne zvykli hlavne z desktopov a notebookov. Napriek tomu si myslíme, že by výrobcovia smartfónov a tabletov mali ponúkať čo najčistejší systém a rozhodnutie o inštalácii tej či onej aplikácie by mali nechať na koncových užívateľoch.