Úvod Zaujímavosti VIDEO: Pozrite sa, ako malé deti reagovali na staré PC

VIDEO: Pozrite sa, ako malé deti reagovali na staré PC

13

Najmladšia generácia, ktorá vyrástla na najnovších technológiách, si ani nedokáže predstaviť, aké by to bolo bez nich. Keď im ukážete, aký bol váš prvý telefón alebo počítač, budú na vás prekvapene pozerať a nedokážu pochopiť, ako ste na tom mohli fungovať.

Niektorí z nás však úplné začiatky moderných vymožeností zažili a veľmi dobre vedia, aký bol život bez internetu a mnoho ďalšieho, bez čoho to dnes nejde.

Pozrite si úsmevné video, na ktorom deti reagujú na takmer 40-ročný počítač Apple II, na jeho zapínanie, ovládanie a myš, ktorú nemal.

Video s českými titulkami si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Pár faktov pre zaujímavosť:

  • 4 kB RAM-kou sa pýšil jeden z prvých osobných počítačov, ktorý sa predával za 1300 dolárov (čo v tej dobe bolo ako 5000 dolárov v roku 2014). Pamäť RAM sa však dala zväčšiť až na 48 kB za ďalších vyše 1000 dolárov. Neskôr boli doplnené pevným diskom s kapacitou 5 MB. Priemerná 4-minútová pesnička má 4 MB.
  • Jedným z prvých počítačov, ktorý používal GUI (grafické užívateľské rozhranie) a umožňoval ovládanie myškou bol Apple Lisa v roku 1983.
  • Simon, prvý osobný počítač v roku 1950, odpovedal na jednoduché matematické otázky prostredníctvom blikajúcich svetielok.
  • Prvý komerčne úspešný „prenosný počítač“ Osborne 1 bol vydaný v roku 1981, vážil 10,5 kg, mal zelený 5-palcový monitor a nemal batériu.
  • V 60. rokoch ukladali počítače dáta na magnetické pásky, no v roku 1971 predstavila IBM osempalcovú disketu. O desaťročie neskôr bola vyvinutá 5,25-palcová disketa spolu s dvojstrannou verziou, ktorá mohla obsahovať až 360 kB dát. Zhrnieme si to, pre uloženie 2 MB fotky z iPhone by ste potrebovali viac ako 5 týchto diskiet.
  • Ešte pred disketami boli dáta prenášané na diernych štítkoch. Dáta sa ručne vyrazili diernoštítkovým strojom a potom boli prečítané čítačkou. Prvá disketa tak bola revolúciou v počítačovom svete, keďže mala kapacitu rovnakú ako 3000 diernych štítkov.
  • Dáta boli na disketu nahrané magnetizáciou častí vo vnútri diskety. Keď ste teda disketu položili blízko objektov so silným magnetickým polom (napr. stereo reproduktory), nastal problém.
  • Jedna spoločnosť, ktorá pomohla odštartovať počítačovú revolúciu, bola Micro Instrumentation and Telemetry Systems, ktorá v roku 1975 navrhla počítač s názvom Altair.  Vyrábal sa v stavebnicovej verzii a neobsahoval rozhranie pre klávesnicu ani pamäťové systémy. Avšak vtedy devätnásťročný Bill Gates Paul Allen boli počítačom tak fascinovaní, že pre neho vyvinuli verziu programovacieho jazyka BASIC a spoločnosti ho predali.