Úvod Zaujímavosti Začiatok čipovania ľudí? Americká armáda chce pomocou čipu premeniť vojakov na robotov

Začiatok čipovania ľudí? Americká armáda chce pomocou čipu premeniť vojakov na robotov

4
Implantácia čipu

Vec, ktorá bola ešte pred pár rokmi považovaná za jednu z veľkých konšpirácií, sa už čoskoro stane realitou. Armáda Spojených štátov Amerických pracuje na miniatúrnych implantátoch, ktoré majú poskytnúť jej príslušníkom nadľudské schopnosti.

Informuje vedecký web ScienceAlert.

Za kontroverzným projektom stojí DARPA, agentúra, ktorá realizuje výskumy v oblasti pokročilých technológií a robotiky. Ako sme sa z dostupných informácií dozvedeli, konečný cieľ predstavuje úspešné bezdrôtové prepojenie nášho mozgu s elektronickými zariadeniami (počítače a i.). Podľa odporcov čipovania je ale takýto krok veľmi nebezpečný, pretože tak, ako môže byť čip využitý na pozdvihnutie ľudského potenciálu, môže byť pomerne jednoducho aj zneužitý.

Predstaviť si niečo také, ako súčasť vývoja robotických vojakov s bojovými kapacitami, ktoré digitálne systémy vylepšia, nie je vôbec zložité. Potenciálne využitie v nervovom prostredí však siaha oveľa ďalej, ako ich aplikácia v armáde“ píše renomovaný web sciencealert.com, čím dáva jasne najavo, že podobne, ako kedysi internet, tak i čipy implantátov majú budúcnosť na spotrebiteľskom trhu.

RFID čip o veľkosti ryžového zrnka (zdroj: wikimedia.org)
RFID čip o veľkosti ryžového zrnka (zdroj: wikimedia.org)

Predpovedajú to aj odborníci

Podobné slová padli ešte minulý týždeň na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose, kde vrcholoví predstavitelia popredných korporácií z celého sveta predstavili víziu, ktorá niekedy okolo roku 2023 zahŕňa komerčné implantovanie čipov pod kožu ľudí. Niekoľko jedincov to však už stihlo absolvovať, hoci potenciál, ktorým tieto mikropočítače disponujú, ešte nemožno naplno využiť. Zatiaľ sa to teda dá brať iba za akýsi beta test.

Čo si o tom myslíte? Dali by ste si niečo také implantovať?