Úspešná značka GoPro ešte počas leta minulého roka predstavila novinku, ktorá sa svojím fyzickým vzhľadom, rozmermi aj váhou výrazne odlišuje od ostatných akčných kamier z jej portfólia. Ak by sme ju však mali porovnať prostredníctvom technických špecifikácií, zaradí sa niekde medzi klasický model HERO4 a model HERO4 Silver. Aká je v priamo v teréne a aké výhody prináša kompaktná konštrukcia sa už dočítate nižšie.

Integrované tesnenie

V prvom rade stojí za zmienku, že HERO4 Session nepotrebuje dodatočný ochranný kryt, pretože tesnenie do hĺbky zhruba 10 metrov a vymeniteľnú ochranu objektívu má integrovanú už od výroby. Na upevnenie k príslušenstvu slúži takzvaná klietka, kde sa kamera len jednoducho vloží a upne.

gopro-hero4-session-2

Bohaté balenie

V balení nájdete niekoľko základných častí, ktoré budete potrebovať na upevnenie alebo ako náhradu. Je v ňom ďalšia klietka, dva stojany s rozdielnou výškou (jeden má otočný kĺb), dva lepiace držiaky na stojan, ďalšia skrutka a tesniace súčiastky vrátane dvoch väčších nálepiek GoPro. Menšou nevýhodou je fakt, že ak chcete použiť stojan alebo selfie palicu s univerzálnym závitom, budete si musieť zaobstarať redukciu, ktorá vám umožní na také niečo kameru upevniť. Aj tentokrát je totiž k dispozícii iba unikátny upevňovací systém výrobcu, kde sa na fixovanie polohy kamery využíva už tradičné pritiahnutie skrutky.

Kúpiť GoPro HERO Session.

gopro-hero4-session-10

Kompaktné rozmery a nízka váha

Nová GoPro HERO4 Session je oproti ostatným kamerám z modelového radu HERO4 až o 40% ľahšia a o 50% menšia, vďaka čomu ponúka oveľa viac spôsobov upevnenia. A práve to je jej veľkou výhodou.

Kvalita záberov z akčných kamier výrazne závisí aj od toho, kde ju umiestnime a ako nasmerujeme zorné pole. Čím menšie teda máte zariadenie, tým viac možností získate pri výbere polohy či miesta. Výhodu ľahšej a menšej konštrukcie ale pocítite i pri nosení kamery na helme alebo držaní v rukách.

Tvar má v podobe kocky, no obraz otáča ešte pred stlačením spúšte podľa toho, ako ju otočí používateľ. Niečo také dokáže za asistencie užitočného gyroskopu. Povrch konštrukcie tvorí mix gumeno-plastového materiálu, ktorý zabezpečuje protišmykové vlastnosti a na dotyk pôsobí veľmi príjemne.

MicroUSB a microSD (do 64 GB) porty nájdete pod maličkými dvierkami, ktoré sú poctivo tesnené gumeným materiálom. HDMI výstup budete však hľadať márne, model Session ním totiž nedisponuje.

Na signalizáciu aktívneho natáčania a fotografovania slúžia dve výrazné LED svetlá modrej farby. Pri slabej batérii zase svietia načerveno.

gopro-hero4-session-6

Jednoduché ovládanie

Ovládanie kamery nie je žiadnou kvantovou fyzikou. Na maličkom monochromatickom displeji toho síce veľa nenastavíte, no základné úkony zvládne bez problémov. Na ovládanie slúžia dve tlačidlá, jedno (to hlavné) sa nachádza hneď pod displejom na vrchnej časti konštrukcie a to ďalšie, prostredníctvom ktorého sa dostanete do nastavení alebo označíte epický úsek videa, v spodnej časti. Hlavné tlačidlo slúži k zapnutiu natáčania alebo sekvenčného (časový interval si vyberá sám používateľ) fotografovania, treba ho v takom prípade ale tri sekundy podržať.

Displej vám poslúži na zobrazenie aktuálnej kapacity batérie, počtu vyhotovených snímok a stručných informácií o nastavenom režime.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gopro.smarty“]

Menu nastavení HERO4 Session pozostáva z dvoch základných prvkov. Prvým sú nastavenia videí a fotografovania, kde sa dá meniť rozlíšenie, počet fps, uhol záberu či interval sekvenčného fotografovania. Druhý prvok predstavuje nástroj na spárovanie kamery so smartfónom, čo prebieha prostredníctvom Wi-Fi konektivity.

Oficiálna aplikácia pre platformy Android, iOS a Windows Phone ponúka o niečo bohatšie možnosti. Môžete v nej napríklad vypnúť/zapnúť ProTune, určiť ISO limit a veľa ďalšieho. Aplikácia zároveň umožňuje diaľkové ovládanie kamery (stláčanie spúšte, prepínanie režimov a i.).

gopro-hero4-session-5

Videá pre menšie uhlopriečky

Kompaktnosť si musela zobrať svoju daň – ak porovnáte technické špecifikácie Session s HERO4 Silver alebo Black, zistíte, že jej funkcionalita je vo výraznej nevýhode. Pre bežného používateľa to ale stále bohato stačí. Natáčať môžete aj 2K videá pri 30 fps alebo HD až pri 100 fps. Full HD zase natočíte buď pri 30 alebo 60 fps.

ProTune si tentokrát užijete iba ak natáčate videá. Úroveň kvality videozáberov je pochopiteľne nižšia ako pri dvoch vyššie spomenutých, drahších kúskoch. Pokiaľ si však obsah prezeráte na menších uhlopriečkach (smartfóny, tablety), slabšiu ostrosť detailov alebo prípadné artefakty si pravdepodobne vôbec nevšimnete.

K dispozícii je aj automatický režim pre prostredia so zlými svetelnými podmienkami, ktorý upraví počet snímok za sekundu, aby tak pomohol expozícii. Ak natáčate v tme s dostatočne silným umelým osvetlením, výsledok nebude najhorší, no ani najlepší.

Záznam zvuku musím ale určite pochváliť. GoPro HERO4 Session má vo výbave až dva mikrofóny s efektívnou redukciou šumu, takže kvalita audia opäť trošku narástla. Hlas ľudí z blízkeho okolia je preto veľmi zrozumiteľný, no fúkanie vetra kamera výrazne potláča.

Viac video aj audio detailov priamo z terénu nájdete nižšie. Naše video sme vytvorili pomocou programu GoPro Studio, ktoré si môžete stiahnuť úplne zadarmo priamo na oficiálnej webstránke výrobcu. Program ponúka jednoduché používateľské prostredie aj intuitívne ovládanie, takže ho zvládne používať i technicky menej zdatnejší človek.

Video sme v programe GoPro Studio obohatili o filter ProTune. Ten dal záberom výrazne vyšší kontrast. Rozdiel si môžete všimnúť v 14-tej sekunde.

Slušné fotografie

S modelom Session „cvaknete“ maximálne 8 MPx fotozábery (Silver a Black zvládajú 12 MPx rozlíšenie). Na výber je ale aj 5 MPx alebo klasický či širokouhlý záber. Pri ideálnych podmienkach – slnečný deň – je ich kvalita vďaka bohatým detailom a tradične reálnym farbám vynikajúca. V noci bol s fotografovaním bez optickej stabilizácie menší problém, pretože ide o akčnú kameru, ktorá sa používa v pohybe. A práve ten spôsoboval, že asi 70 až 80% zachytených fotografií bolo rozmazaných a samozrejme nepoužiteľných. Pokiaľ ale fotíte bez pohybu, úroveň kvality nebola pri umelom osvetlení po západe slnka vôbec zlá. Nižšie nájdete niekoľko ukážkových fotografií.

GoPro HERO4 Session

GoPro HERO4 Session

DCIM103GOPRO

DCIM104GOPRO

DCIM104GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM101GOPRO

DCIM101GOPRO

DCIM104GOPRO

Bez vymeniteľnej batérie

Čo sa týka batérie, tak tú tentokrát už tak ľahko za inú nevymeníte. Tá je totižto v GoPro HERO4 Session napevno zabudovaná. Výdrž má však celkom slušnú.

S 1000 mAh kapacitou dokážete natáčať Full HD video pri 30 fps a s vypnutou Wi-Fi konektivitou asi 2 hodiny. Videá sme ale natáčali prerušovane, takže nám kamera vydržala na svahu počas lyžovania asi pol dňa – používali sme ju od ôsmej rána až do štvrtej poobede.

Oplatí sa?

Ak zoberieme do úvahy cenovku okolo 200 eur, HERO4 Session patrí medzi dostupnejšie akčné kamery na súčasnom spotrebiteľskom trhu. Pokiaľ k nízkej cene ešte pridáme tradične dobrú kvalitu foto či videozáberov, ktorou táto akčná kamera od GoPro na rozdiel od konkurenčných produktov z približne rovnakej cenovej kategórie disponuje, získame nebezpečnú kombináciu s veľmi výhodným pomerom medzi výškou cenovky a úrovňou kvality.

V prípade, že sa obzeráte po niečom podobnom a máte vyšší rozpočet ako dve stovky eur vrátane smartfónu s aspoň Full HD displejom, Session vám určite odporúčame. Pripravte sa však na celkom drahé príslušenstvo.

TIP: Páči sa vám? Kúpiť GoPro HERO Session môžete aj online.

gopro-hero4-session-9