Úvod Konkurencia Apple Zakladateľ Apple zakazoval svojim deťom používať smartfóny aj tablety

Zakladateľ Apple zakazoval svojim deťom používať smartfóny aj tablety

Špička šéfov technologických spoločností má naozaj divné domáce pravidlá - niektoré deti môžu mobilné zariadenia používať iba cez víkend. A aj to v obmedzenom čase.

0
Steve Jobs s iPhone, foto: wikimedia.org

Kto by to bol povedal, že Steve Jobs, jeden z priekopníkov počítačovej, smartfónovej a tabletovej éry, nedovolí svojim vlastným deťom používať výdobytky modernej doby? Zrejme nikto s logickým uvažovaním. Realita bola však iná – v rodine vraj limitovali technologické zariadenia a všetko, čo s tým súviselo.

Vyplýva to zo staršieho článku na webe NYTimes, ktorého nadpis znel v preklade „Steve Jobs bol low-tech rodič„. Jeho autor si dom jedného zo zakladateľov počítačovo-technologickej spoločnosti Apple predstavoval ako „raj nerdov„, teda plný moderných zariadení vrátane smartfónov a tabletov. To, čo sa dozvedel, ho teda dosť prekvapilo.

Takže, vaše deti určite milujú iPad, že áno? Nepoužívajú ho. Limitujeme technológie, ktoré môžu deti doma používať,“ odpovedal Jobs prekvapenému novinárovi.

Podobné rodičovské praktiky ale sú medzi ľuďmi z vyšších riadiacich pozícií technologických spoločností úplne bežné. Niektorých deti dokonca označujú aj za fašistov, spomína Chris Anderson, bývalý editor z magazínu Wired. „Moje deti mňa a moju manželku nazývali fašistami, údajne sme boli až prehnane znepokojení z technológií. Taktiež nám hovorili, že žiadny z ich kamarátov nemá takéto prísne pravidlá.“

Dôvodov môže existovať hneď niekoľko, no tie najfrekventovanejšie sú hlavne pornografia alebo závislosť, ktorá vznikne pri náruživom používaní. A keďže títo ľudia pracujú v danom priemysle, veľmi dobre vedia, aký vplyv to všetko na mladých ľudí má.