Úvod Zariadenia Smartfóny v zime: Čo všetko sa s nimi môže stať a ako...

Smartfóny v zime: Čo všetko sa s nimi môže stať a ako ich chrániť

16

Zima konečne začína udierať plnou silou a teplota v niektorých častiach Slovenska pravidelne padá hlboko pod nulu. Chlad však neprospieva ani našim smartfónom. Čo sa s nimi môže stať a ako ich chrániť pred studenou zimou?

Vybitie batérie

S nízkymi teplotami má pravdepodobne najväčšie problémy batéria. Ak si telefón nebudete chrániť, môže sa veľmi ľahko stať, že sa z ničoho nič vypne. Eventuálne sa batéria môže aj úplne zničiť a to je ešte väčší problém. Telefóny celkovo ľahšie vydržia chlad ako extrémne teplo, no pri dvojčíselných záporných teplotách sa už treba mať na pozore.

Problémy s displejom

Na veľkú zimu sú oveľa citlivejšie LCD panely, než OLED displeje, hlavne kvôli tekutému kryštálu vo vnútri. Môžete zaznamenať napríklad oneskorené reakcie na dotyky a rozostrený text. Veľkým strašiakom je aj veľká krehkosť počas vystavenia nízkym teplotám. Rozhodne teda svojho miláčika nepustite na zem.

Chyby vnútorných komponentov

Vaše zariadenie môže v chlade zaznamenať množstvo vnútorných problémov. Od neschopnosti prečítať SIM kartu až po chyby v základných procesoch. Fámy o tom, že chlad procesorom svedčí, rozhodne nie sú založené na pravde.

Poškodenie vonkajších a vnútorných komponentov

Je známe, že všetky materiály sa v chlade zmršťujú a stávajú sa tuhšími. To môže viesť až k fyzickému poškodeniu hardvéru a spontánnemu praskaniu krycieho sklíčka. Úlomky potom môžu poškodiť displej a vnútornosti telefónu. Zariadenia dlhodobo vystavené chladu sú veľmi náchylné k trvalému poškodeniu. Hlavne v spánkovom móde.

Kondenzácia

Veľkým strašiakom je aj kondenzovaná voda na vnútornej časti displeja a pod sklom. To sa väčšinou stáva, keď telefón rýchlo prenesiete zo zimy do tepla. Kto nosí okuliare, určite vie o čom hovorím. To môže váš telefón vážne poškodiť, keďže voda vnútri nikdy nie je dobrým znamením. V najlepšom prípade budete mať problém iba s čítaním displeja. Každopádne odporúčame dať zariadenie aspoň na 24 hodín do vrecka s ryžou.

Ako svoj smartfón ochrániť pred týmito problémami?

  • Asi najjednoduchšie je nevystavovať váš mobil zime. Nechajte ho radšej v taške, peňaženke, kabelke alebo vo vrecku. Vrecko je najlepšie, keďže tak je zariadenie ohrievané teplom vášho tela.
  • Noste váš smartfón v masívnom vodeodolnom a pádeodolnom obale.
  • Noste teplé dotykové rukavice. tie pri používaní telefón ohrejú a tiež máte menšiu šancu, že sa vám zariadenie náhodou vyšmykne z ruky. Ruky v zime vysychajú a ťažšie nimi mobil uchopíte. Hlavne, ak je vyrobený z kovu.
  • Nenechávajte telefón v chladnom aute. Po prvé, nebudete môcť prijímať hovory a správy a po druhé, stane sa s ním presne to, čo som popisoval vyššie.
  • Chráňte vaše zariadenie pred snehom. Hlavne pri zimných aktivitách ako lyžovanie alebo sánkovanie. Nielen že môžu zmrznúť, ale hrozí tu aj nebezpečenstvo vtečenia vody do prístroja. Ak vám v ňom navyše ešte aj zamrzne, tak je s najväčšou pravdepodobnosťou koniec.
  • Pred výletom do zimy váš smartfón nabite na 100%. S nabitou baterkou máte menšiu šancu, že sa vám z extrémneho chladu zrazu vybije. Tiež si so sebou radšej berte nabíjačku.

Čo robiť, ak už je neskoro a váš smartfón bol dlhodobo vystavený nízkym teplotám?

Najlepšie je vypnúť telefón a pomaly ho zahriať na izbovú teplotu. Napríklad vložením do vonkajšieho vrecka bundy, potom do vrecka nohavíc atď. To pomáha predísť kondezácii pod displejom a v šošovke fotoaparátu. Vnútorné komponenty tiež majú menšiu šancu poškodenia.

Takže, keď nabudúce pôjdete na lyžovačku, korčule, či sánkovačku, dávajte si pozor. 

Zdroj: IT