Úvod Novinky Aktuálne ROZHODNUTÉ: Vaši šéfovia majú právo na prečítanie si vašich súkromných správ

ROZHODNUTÉ: Vaši šéfovia majú právo na prečítanie si vašich súkromných správ

Európsky súd pre ľudské práva práve rozhodol, že spoločnosti budú mať právo prečítať si súkromné správy svojich zamestnancov.

21
Rozhodnutie prichádza po súdnom procese s rumunským inžinierom. Zamestnanca z práce vyhodili po tom, ako bol pristihnutý pri využívaní Yahoo Messengera pre posielanie súkromných správ svojmu bratovi a snúbenici.

Barbulescu bol ešte v roku 2007 zamestnaný súkromnou firmou, ktorá zamestnancom zakazovala používať pracovné počítače na súkromné účely. Rumun zákaz porušil a na svoj počítač si nainštaloval Yahoo Messenger.

Ako server DSL píše, „zamestnávateľ ho následne v júli 2007 upozornil, že podľa záznamov využíva Internet v práci na súkromné účely. Po tom, ako Barbulescu tvrdil, že tak nerobí a aj Yahoo Messenger využíva iba na pracovné účely, mu zamestnávateľ predložil 45 strán prepisov jeho komunikácie v Yahoo Messenger obsahujúcich aj súkromnú komunikáciu s jeho bratom a snúbenicou. Zároveň vo výpise bola aj jeho komunikáciu so snúbenicou z jeho iného súkromného Yahoo Messenger účtu.“

Spoločnosť pritom mala na sledovanie komunikácie využívať softvér IMFirewall Software. K fyzickému zásahu k danému počítaču teda vôbec nedošlo.

Súd v Štrasburgu sa však zhodol s jeho zamestnávateľom. Sudca svoje rozhodnutie argumentoval tým, že „je pochopiteľné, že si zamestnávateľ chce overiť či zamestnanci počas pracovnej doby vykonávajú pridelené profesionálne úlohy.

Rumunský muž naopak tvrdil, že jeho zamestnávateľ tým, že si prečítal jeho súkromnú konverzáciu porušil ľudské právo na súkromie. Hneď, ako sa nám podarí získať viac informácií vás budeme informovať. Momentálne to vyzerá tak, že ak by vám šéf v práci prečítal správy na Whatsappe, neporušil by zákon.