Pred jedenástimi rokmi bola ponuka mobilných operátorov oproti súčasnosti podobne atraktívna. Tak ako dnes, aj pred jedenástimi rokmi lákali na akciové mobilné telefóny či lacné volania. Za spomienku určite stojí aj inovácia v podobe mobilného internetu. Tú sme mohli využiť už pred 15-timi rokmi.

Telekomunikačná spoločnosť EuroTel sa pretransformovala do modernejšieho názvu a dizajnu. T-Mobile v roku 2005 napríklad lákal na telefón Nokia za jednu korunu, spolu s volaniami iba za sto korún mesačne. Nevyužiť takúto akciu by bolo telekomunikačným hriechom.

nokia

Akcia bola podmienená aktiváciou programu Fix 100 Sk. S programami Fix ste mali svoje platby vždy pod kontrolou ako pri obyčajnej predplatenej karte, ale volali ste výhodne, ako pri mesačných programoch. Fix program ponúkal nasledovné výhody:

  • Máš úplnú kontrolu výdavkov na telefonovanie
  • Voláš a posielaš SMS výhodnejšie ako pri bežnej predplatenej karte.
  • Využívaš pevne stanovený mesačný kredit.
  • Prevolaný kredit si môžeš kedykoľvek dobiť ako pri predplatenej karte.
  • Nevyužitý kredit sa ti prenesie do nasledujúceho mesiaca a platí 12 mesiacov od posledného dobitia.
  • Môžeš využívať všetky služby ako pri predplatenej karte Easy*

* V rámci programu Fix sú poskytované všetky dostupné služby pre Easy okrem Easy Extra

Samozrejme k programu Fix ste potrebovali poznať aj cenník, aby ste so svojím kreditom mohli narábať opatrne. Od pondelka do piatku vás minúta hovoru stála 8.90 Sk. Pozor, iba v čase od 7:00 do 19:00. V slabej prevádzke, t.j. od 19:00 do 07:00 vás minúta stála iba 4.90 Sk. Nočné hovory s priateľkou teda až tak neboleli. Za rovnakú cenu slabej prevádzky ste telefonovali aj počas celých víkendov a sviatkov. Teda 4.90 Sk za 24 „víkendovo-sviatkových“ hodín. Aby sme nezabudli, textová správa stála tri koruny, a to do sietí všetkých operátorov. #bigdeal.

S čím telefonovať?

Najekonomickejšie možné riešenie ponúkala Nokia 2610 za rovnú korunu k najlacnejšiemu programu Fix. Farebný displej s rozlíšením 128 x 128 pixelov a takmer 65 tisícovým počtom farieb dostal každého. Do telefónneho zoznamu ste mohli uložiť maximálne 300 položiek, tie sa ale museli vpratať do 1,125 MB internej pamäte. Pre SMS správy bolo vyčlenených 3.375 MB.

Nokia-2610.

970 mAh Li-Ion batéria udržala tento mobilný telefón v pohotovosti až 300 hodín, poprípade ste mohli nepretržite telefonovať 240 minút. Za zmienku ešte stojí 91 gramová váha pri rozmeroch 104 x 43 x 18 mm.

MOBIL INTERNET

Píše sa rok 2001 a v ponuke operátora EuroTel môžete nájsť inovatívnu službu Mobil Internet. Tú ste si mohli zadovážiť v štyroch kvalitatívnych kategóriách, od základného Mobil Internet 1, až po Mobil Internet 4. Operátor túto službu na svojom vtedajšom webe propagoval odvážnym sloganom. „Ako ho vytiahnete z nohavíc…vie byť užitočný“.

1b

Ak ste patrili k ekonomicky mysliacim jedincom, zadovážili ste si službu Mobil Internet 1. Mobil Internet 1 predstavoval spôsob, ako získavať rôzne informácie z internetových informačných databáz prostredníctvom SMS. Stačilo, ak ste na číslo 123 odoslali krátku textovú správu skladajúcu sa z kódu požadovanej informácie a príslušných parametrov. Za pár sekúnd po jej odoslaní vám bola na mobilný telefón doručená správa, ktorá obsahovala požadované informácie.

Možnosť využívať službu Mobil Internet 1 mal v tej dobe, vďaka bezplatnej aktivácii služieb prijímania a odosielania krátkych textových správ, každý používateľ mobilného telefónu v sieti EuroTel GSM. Ponuka sa vzťahovala aj na predplatenku EASY. Spoplatnené bolo iba využívanie služby, závisiace na počte a obsahu odoslaných a prijatých krátkych textových správ. Cenník môžete vidieť v dobovej tabuľke nižšie.

cennik

Na opačnom konci mobilného internetového portfólia stál Mobil Internet 4. Ten poskytoval plnohodnotný prístup do siete internetu s využitím všetkých jeho štandardných služieb (WWW, e-mail, FTP, News…). Táto služba umožňovala prezeranie webových stránok a posielanie e-mailov aj na miestach, kde nebola zavedená pevná telefónna linka, bolo tam ale pokrytie signálom EuroTel GSM. Mobil Internet 4 zahŕňal aj službu E-mail Komfort (vlastná e-mailová schránka v tvare meno@gsm.eurotel.sk), ktorá poskytovala komfortnú možnosť upozornenia na novoprijatý e-mail prostredníctvom SMS správy a tiež bezplatné využívanie služby E-mail SMS. Mobil Internet 4 vám umožňoval výber pripojenia sa na internet buď prostredníctvom mobilného telefónu a siete EuroTel GSM alebo prostredníctvom pevnej telefónnej linky. Táto možnosť voľby vám dávala skutočnú záruku dokonalej mobility.

Pre využívanie služby Mobil Internet 4 ste potrebovali:

  • osobný alebo prenosný počítač
  • GSM telefón s možnosťou prenosu dát
  • modem, PCMCIA kartu, prepojovací kábel alebo IR port
  • program na zabezpečenie dial-up spojenia (nutné len pre staršie typy operačných systémov, napr. vo Windows 95, 98, NT je táto funkcia už implementovaná)
  • programovú podporu protokolu TCP/IP na vami používaný operačný systém (nutné len pre staršie typy operačných systémov, napr. vo Windows 95, 98, NT je táto funkcia už implementovaná)
  • používateľský program, ktorý vám sprostredkuje komunikáciu s jednotlivými službami siete internet (napr. WWW prehliadač, program na správu e-mailovej schránky a ďalšie). Internet CD balíček, ktorý bezplatne dostanete pri zakúpení služby Mobil Internet 4, tieto a iné programy obsahuje. Cenník služby opäť v dobovej tabuľke nižšie.

cennik1

Aj takéto možnosti ponúkal mobilný trh v našej krajine v roku 2001 a 2005. Vybrali sme pritom len zaujímavý zlomok celkovej ponuky a zaspomínať by sa dalo na mnoho ďalších vecí. Informácie sme čerpali z archívu internetu web.archive.org (zdroj1, zdroj2). V budúcnosti si ešte nejaký ten retro článok pre vás pripravíme.

Pamätáte si ešte, aké služby alebo mobilné telefóny ste používali v rokoch 2001 alebo 2005? Zaspomínajte si v diskusii pod článkom.