Huawei Watch prvej generácie

Nositeľné zariadenia, ktoré bežia na platforme Android Wear za relatívne krátky čas ušli poriadny kusisko cesty. Len si spomeňte na začiatky a prvé LG G Watch či spomalenú prvú generáciu Moto 360. V tom čase nám na trhu chýbali hodinky, ktoré by nás zaujali nielen zaujímavou funkcionalitou, ale aj dizajnom, ktorý je pri tomto type zariadení prirodzene veľmi dôležitý.

Tento rok sa na trh dostalo hneď niekoľko pôvabných inteligentných hodiniek. Spomenúť môžeme napríklad LG Watch Urbane, Samsung Gear S2/S2 Classic, Huawei Watch a ak ste fanúšikom Apple produktov, tak určite aj Apple Watch. Výrobcovia zapracovali aj na jednej z najslabších stránok – výdrži batérie. Hodinky od Huawei, ktoré boli predstavené ešte vo februári sa konečne prepracovali aj k nám, a tak vám v recenzii nižšie rád ozrejmím, čo si vlastne za tých vyše 350 eur kupujete.

huawei-watch-1

Dizajn: Unisex, z ktorého srší kvalita

Hodinky od Huawei sú perfektným príkladom toho, aký obrovský rozdiel je v technologických kruhoch badať za jeden kratučký rok. Prvé hodinky výrobcov neboli dvakrát najkrajšie, dokonca ani remienky na tom neboli príliš dobré, nehovoriac o spomalenom Android Wear. Boli jednoducho zlé.

Hodinky Huawei Watch sú na druhú stranu podstatne lepšie. Spolu s Gear S2 od Samsung či Moto 360 2nd gen. od Motoroly skutočne dokazujú, že budúcnosť inteligentných hodiniek je predsa len svetlá. Riešenie od Huawei je veľmi elegantné, príjemne sa nosí a konečne nepôsobí ako čínske digitálky, ktoré kúpite „u Vietnamca.“ Zlepšila sa dokonca aj výdrž batérie. Hodinky sa v priemere vybíjali do 36 – 48 hodín.

Vyhotovenie z nehrdzavejúcej ocele je síce pekné, no pri nosení si musíte dať pozor na to, aby ste si hodinky nepoškriabali. V diskusiách sme narazili na niekoľko takýchto prípadov, no pri našom teste k ničomu podobnému nedošlo. Oveľa lepšou vizitkou je však perfektný snímač rýchlosti tepu na spodnej strane hodiniek, ako aj jediné hardvérové tlačidlo na pozícii dvoch hodín.

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré z Huawei Watch robia tak žiadané hodinky je to, že ľudia sa ich nehanbia nosiť ani na verejnosti. Konečne pôsobia ako skutočné hodinky a to je obrovské vyznamenanie pre spoločnosť, od ktorej tak kvalitne spracované smartwatch čakal len málokto.

huawei-watch-3

Displej: Jasný, ostrý a príjemne farebný

Displej na hodinkách Huawei Watch v priemere meria 1,4-palca, má rozlíšenie 400×400 a je perfektne okrúhly. To znamená, že v spodnej časti nenájdete tzv. vyfučanú pneumatiku, ako je tomu v prípade Moto 360.

Či už ste vo vnútri alebo v exteriéri, hodinky musia fungovať. Aby to tak bolo, ich displej musí byť dostatočne jasný a čitateľný aj na priamom slnku. Vzhľadom na špeciálne podmienky počas mojej cesty do Veľkej Británie som slnko nestretol, no jas displeja je natoľko vysoký, že s čitateľnosťou problém v žiadnom prípade nebude.

huawei-watch-7

Softvér a výkon: Miestami výborný, miestami na nervy

Hodinky bežia na platforme Android Wear, ktorú Google vyvinul špeciálne pre nositeľné zariadenia. To však znamená, že na rozdiel od Gear S2 od Samsungu ponúkajú rovnaký zážitok z používania ako každé iné Android Wear hodinky, či už stoja 100 alebo 1100 eur.

Asi najdôležitejšou funkciou inteligentných hodiniek je – hneď po ukazovaní aktuálneho času – schopnosť zobraziť jednotlivé upozornenia z telefónu. Huawei Watch to dokážu bez väčšieho problému. Keď pomocou pripojenia so smartfónom, ku ktorému sa pripoja cez Bluetooth alebo cez WiFi, zistia nové upozornenie, rozsvietia sa, zavibrujú a zobrazia samotné upozornenie. Vy si potom môžete vybrať či si ho chcete prečítať, odstrániť alebo otvoriť na telefóne. Práve schopnosť prečítať si rýchlu správu, zobraziť email alebo odstrániť nepotrebnú notifikáciu je jedna z najväčších výhod inteligentných hodiniek. Časy, keď sme neustále museli vyťahovať telefón z nohavíc môžu byť preč.

Menšie sklamanie som zaznamenal pri geste zdvihnutia ruky, po ktorom sa mal rozsvietiť displej a zobraziť čas. Testovaný kus mi na toto gesto prišiel necitlivý, čo znamenalo, že som gesto musel opakovať alebo nakoniec stlačiť hardvérové tlačidlo. Hodinky Gear S2 boli v tomto smere optimalizované oveľa lepšie. Keď sa nakoniec rozsvietili, všetko bolo v najlepšom poriadku a Lukáš ostal spokojný.

Hodinky taktiež slúžia ako krokomer, ktorého výsledky zapisujú do aplikácie Google Fit. Rovnako tam zapisujú aj merania rýchlosti tepu, čo môžete brať ako zaujímavosť. Pri reálnom meraní tepu som v porovnaní s hodinkami našiel odchýlku približne 10-20%, čo vôbec nie je zlé.

huawei-watch-8

Výdrž batérie: Len jeden deň

Ako som už spomenul vyššie, výdrž batérie hodiniek sa pohybuje v rozmedzí 36-48 hodín. Väčšinou sa však táto hodnota prikláňa práve k nižšiemu limitu a to znamená, že ich budete musieť nabíjať každý deň. Chýbajúca schopnosť sledovania spánku vám ich umožní pohodlne nabiť. Spraviť tak môžete vďaka magnetickému docku, ktorý Huawei pribalil do inak veľmi elegantnej krabičky.

Verdikt

Huawei Watch sa mi veľmi, veľmi páčili. Ich dizajn mi konečne dal dôveru v to, že inteligentné hodinky sa raz možno naozaj stanú rovnocennou náhradou konvenčných ukazateľov času. Celkový koncept smartwatch je však momentálne relatívne ťažko predajný a mnohí inteligentné hodinky oželejú.

Čínsky výrobca na to však ide prefíkane. Svoj výtvor predáva nielen ako inteligentné hodinky, ale aj ako šperk, čo dokazuje aj krásna, luxusne pôsobiaca krabička. To, či tieto kvality presvedčili aj vás nám môžete napísať do diskusie nižšie.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
7
Softvér
7
Výkon
6
Výdrž batérie
6