Úvod Zaujímavosti Ľudský mozog je poriadna mašina: Dokáže udržať 1 petabajt dát, obrovskú časť...

Ľudský mozog je poriadna mašina: Dokáže udržať 1 petabajt dát, obrovskú časť internetu!

9

Neuroveda je veľmi zaujímavý vedecký odbor venujúci sa nervovej sústave, v ktorom vznikajú ešte zaujímavejšie výskumy. Jedným z nich je aj výskum ľudskej pamäte. Najnovší z nich pritom tvrdí, že kapacita mozgu je približne 10-násobne väčšia, než sme doteraz predpokladali.

Toto je skutočne obrovský skok na poli neurovedy,“ hovorí Terry Sejnowski, výskumník z The Salk Institute for Biological Studies. „Naše nové merania pamäte ľudského mozgu navyšujú hrubý odhad celkovej kapacity viac než 10-násobne, približne na jeden petabajt, čo je podobná kapacita, ako celý internet.“ Ide teda o 1 000 terabajtov, ak ste sa s označením petabajt ešte nestretli.

synapsia
Pohľad na synapsiu

Vedci nový výskum založili na štúdii potkanieho mozgu, presnejšie hipokampu, ktorý premietli do 3D. Vďaka tomu sa im podarilo spozorovať veľmi zaujímavý fenomén. Mozgové synapsie dokážu meniť veľkosť, čo výrazne ovplyvňuje kapacitu pamäte.

Pomocou presného merania nakoniec vedci zistili, že v mozgu je namiesto dvoch až 26 rôznych kategórií synapsií. Táto doposiaľ neznáma komplexita prepojení medzi neurónmi má byť dôvodom obrovskej kapacity ľudského mozgu. Ďalšie skúmania potvrdili, že veľkosť synapsií sa dokáže meniť takmer okamžite.

Aj napriek tomu, že potenciálna kapacita mozgu je ešte väčšia, než sme si doteraz mysleli, vám pravdepodobne nepomôže pri hľadaní kľúčov či okuliarov.