LG V10 je jeden z najzaujímavejších smartfónov minulého roka. Zastupuje high-end segment a na trh priniesol niekoľko vítaných inovácií. V prvom rade ide o sekundárny displej, ktorý zobrazuje notifikácie, čas, dátum, ale slúži aj pre spúšťanie aplikácií.

Druhou inováciou je manuálny režim pre videozáznam. Doteraz boli smartfóny aj konkurenčných výrobcov vybavené manuálnym módom len pri fotografovaní. Kórejský LG však túto možnosť detailného prispôsobenia aspektov snímania preniesol aj na videozáznam. Do tretice by sme poukázali na odolnosť, ktorú charakterizuje špeciálny materiál zadného krytu a taktiež certifikácia. Tá hovorí, že by mal smartfón zniesť aj drsnejší pád na zem bez poškodenia. Keď k tomu všetkému pridáme parametre v podobe 5,7 palcového QHD displeja, čipu Snapdragon 808, 4 GB operačnej pamäte RAM či 16 Mpx fotoaparátu, LG V10 sa javí ako dokonalý smartfón.

lg-v10-battery

Predsa len sa ale objavilo jedno úskalie, a to zásadné. Naše smartfóny sú skvelé dovtedy, kým sa im neminie batéria. Po vyčerpaní jej kapacity sa smartfóny zmenia na „drahé ťažítka“, pokiaľ k nim zase nepripojíme nabíjačku alebo externú batériu v prípade, že sme na cestách. LG V10 má zásadný nedostatok práve vo výdrži na jedno nabitie. Túto skutočnosť preukázal test serveru PhoneArena. Zariadenie LG V10 a jeho 3000 mAh batériu testovali špeciálnym skriptom, ktorý simuluje typické využitie smartfónu počas dňa. Jas displeja bol nastavený na 200 nitov, čo umožňuje pohodlné používanie smartfónu v interiéri. Ako tento test dopadol v konkurencii high-end smartfónov ostatných výrobcov si môžete pozrieť na grafe nižšie.

Testovaná výdrž na jedno nabitie

v10

Malou náplasťou je fakt, že batéria sa pre zmenu dokázala nabiť do plnej kapacity za rekordne krátky čas. Či je to však dostatočná kompenzácia je otázne.

Testovaná rýchlosť nabíjania z 0 % na 100 % kapacity  

v10(1)