Facebook podporuje prehliadanie prostredníctvom anonymizačnej siete Tor už približne dva roky a najnovšie ho plánuje rozšíriť aj pre Android v rámci mobilných zariadení. Udiať sa tak má v najbližších dňoch, respektíve týždňoch.

Tor (The Onion Router) je systém určený na anonymné prehliadanie webu. Klientský softvér siete Tor riadi prevádzku internetu cez množstvo náhodných serverov takým spôsobom, aby utajil používateľovu polohu alebo činnosť. Dohľad nad sieťou alebo analýza jej prevádzky je tak prakticky nemožná. Používanie Toru sťažuje sledovanie internetovej aktivity, vrátane návštev stránok, postov, posielania správ a iných foriem komunikácie. Tor bol vytvorený pre ochranu osobnej slobody používateľov a ich súkromia. (viac info TU).

Pokiaľ budete chcieť byť pri používaní apikácie Facebook pre Android anonymní, budete potrebovať aplikáciu Orbot: Proxy with Tor. Tú nájdete štandardne v obchode Google Play. Následne vám už len bude stačiť aktivovať túto možnosť prehliadania v nastaveniach aplikácie Facebook pre Android.

facebook_tor

Predstaviteľ projektu Tor v rozhovore pre agentúru Reuters prezradil, že momentálne neplánujú rozšíriť podporu aj pre iOS Facebook aplikáciu. Podľa Facebooku existuje početná komunita používateľov, ktorí prehliadanie tejto sociálnej siete prostredníctvom siete Tor hojne využívajú. Podpora pre Android tak bola logickým vyústením záujmu o službu, čím sa okrem iného prispeje k zlepšeniu celkovej spoľahlivosti Tor konektivity. Teraz len musíme počakať na aktualizáciu aplikácie Facebook pre Android, po ktorej sa nám táto možnosť prehliadania sprístupní.