Úvod Elektromobilita Tesla Elon Musk o budúcnosti: Elektromobily Tesla pre vás prídu aj do iného...

Elon Musk o budúcnosti: Elektromobily Tesla pre vás prídu aj do iného mesta

2
Elon Musk a elektromobil Tesla Model S © wikimedia.org

Vyzerá to tak, že blízka budúcnosť hi-tech automobilov na elektrický pohon od spoločnosti Tesla spočíva v ich autonómnom režime. Podľa jej zakladateľa a súčasného šéfa by mali byť do dvoch rokov schopné prísť pre ich používateľov aj do iného mesta. A to bez zásahu akéhokoľvek živého šoféra.

Tieto ambiciózne vyjadrenia Elona Muska prišli hneď po tom, čo elektromobily Tesla dostali softvérovú aktualizáciu pod označením 7.1, kde bola zahrnutá funkcionalita Summon. Tá slúži na privolanie vozidla k jeho majiteľovi alebo samostatné parkovanie, stačí iba stlačiť jedno tlačidlo. Ide však stále iba o experimentálnu vymoženosť, ktorá by mala byť počas nadchádzajúcich rokov ešte dokonalejšia.

Jej vylepšenie má zahŕňať aj kapacity autonómne cestovať z mesta do mesta len aby elektromobil vyzdvihol svojho používateľa. Problém vraj nebude predstavovať ani vzdialenosť, aká je medzi americkými mestami New York a Los Angeles (z jedného pobrežia k druhému) či samostatne doplniť energiu v batérii. Privolanie totiž momentálne funguje iba na obmedzenú vzdialenosť do 11 metrov.

Informuje web BusinessInsider.

Musk zároveň podotkol, že plne autonómne jazdenie bude pripravené na komerčné používanie tak do 24 až 36 mesiacov. Z hľadiska bezpečnosti je riadenie vozidiel Tesla prostredníctvom umelej inteligencie zatiaľ výrazne obmedzené.