Úvod Novinky Aktuálne Chrome získa lepší algoritmus: Zrýchli načítavanie a ušetrí mobilné dáta

Chrome získa lepší algoritmus: Zrýchli načítavanie a ušetrí mobilné dáta

3

Používate pre prehliadanie webu prehliadač od Google? Ak áno, máme pre vás skvelé správy. Google totiž pre svoj prehliadač vyvinul nový kompresný algoritmus, ktorý nazval Brotli. Má nahradiť aktuálny algoritmus Zopfli, ktorý je súčasťou Chromu už dva roky. Nový algoritmus je podstatne efektívnejší. Kompresný pomer je oproti starej verzii vyšší o 20 až 26 %.

Podľa Google má Brotli využívať úplne nový dátový formát, ktorý mu umožňuje skomprimovať obsah HTML, CSS či JavaScript stránok o 17 až 25 % viac než Zopfli. Efektívnejšia kompresia vôbec neovplyvňuje rýchlosť dekompresie, vďaka čomu sa stránky načítajú ešte rýchlejšie, než doteraz.

Bezstratový Brotli využíva kombináciu algoritmu LZ77 a Huffmanovho kódovania. Výhodou novinky je samozrejme rýchlejšie surfovanie na mobilných zariadeniach, ako aj ušetrené dáta. Vďaka tomu by ste mali ušetriť aj nejaké to percento batérie, čo určite len a len poteší. Ako server Živě píše, zaujímavosťou, je fakt, že Google pre pomenovanie algoritmov využíva názvy pochádzajúce zo švajčiarskej nemčiny. Brötli v preklade znamená malý chlieb.