CES 2016

Jedno z najväčších podujatí, kde sa každoročne vystavujú čerstvé inovácie z oblasti spotrebiteľských technológií, je už pomaličky za nami. Aj tentokrát sme sa v populárnom americkom štáte Las Vegas dočkali nákladu zaujímavých noviniek, kde nechýbajú moderné domáce spotrebiče a ani mobilné zariadenia od smartfónov až po inteligentné hodinky.

CES 2016 sa tradične zúčastnili TOP výrobcovia z celého sveta a nechýbalo ani niekoľko nováčikov, ktorí prechovávajú silné ambície preraziť na nehostinnom medzinárodnom trhu.

Tohtoročné CES tak prinieslo prvý smartfón so Snapdragonom 820, bližšie informácie o vlajkovej lodi Huawei Mate 8, nové edície smartwatch od spoločností Huwei a Samsung, šikovnú akčnú kameru Nikon s 360-stupňovým záberom, nové Android televízie od Sony, Android Wear hodinky so značkou Casio, zopár nových tabletov, rolovací displej z dielne LG a aj vylepšenú virtuálnu realitu od HTC. Poďme sa ale teraz pozrieť na podrobnosti.

Smartfóny a tablety

Spomedzi inteligentných mobilných telefónov stojí za zmienku hlavne model Le Max Pro od neznámeho čínskeho výrobcu LeTV, ktorý je vôbec ako prvý smartfón na svete vybavený čipsetom Snapdragon 820. Novinka má okrem iného aj extrémne tenučké rámiky či ultrazvukový snímač na odtlačky prstov.

LeTV Max Pro

Taktiež sme sa dozvedeli cenu a dostupnosť hi-endu Mate 8. Podľa slov Huawei sa môžeme tešiť na druhú polovicu prvého štvrťroku 2016. Odporúčaná cena predstavuje sumu 599 eur.

Dva kúsky predstavil aj juhokórejský výrobca LG. Ide o dva low-end smartfóny K7 a K10 s hardvérovou výbavou pre nenáročných používateľov.

V oblasti Android tabletov sme tento rok nemali priveľkú nádielku. Svetlo sveta uzrel 10-palcový Huawei MediaPad M2 s podporou pre aktívny stylus alebo Windows alternatíva Samsung Galaxy TabPro S pre tých, ktorí potrebujú na cestách mobilný pracovný nástroj.

Huawei MediaPad M2

O tenkých a ohybných zobrazovacích paneloch, ktoré sa dajú poskladať ako noviny alebo časopis, sme už čo-to počuli a pred pár dňami to mohli niektorí šťastlivci v Las Vegas dokonca aj vidieť. LG na podujatí demonštrovalo svoj ohybný displej, aký zatiaľ nemá v konkurenčnom prostredí žiadnu poriadnu alternatívu.

Displej od LG

Nositeľné zariadenia a gadgety

Na CES 2016 bolo možné vidieť prvé Android Wear hodinky od populárnej hodinárskej spoločnosti Casio, ktoré sa stali jedným z najväčších prekvapení podujatia. Disponujú vojenskou certifikáciou, displejom s dvomi režimami (monochromatický a klasický), rôznymi outdoor senzormi, mesačnou výdržou a ďalšími skvelými parametrami.

Nové Android Wear hodinky od Casio

Huawei a Samsung predviedli dve nové edície svojich inteligentných hodiniek Watch a Gear S2. Tie však prinášajú iba nový vzhľad, hardvér zostáva bez akýchkoľvek zmien.

Svet nositeľných zariadení sa rozrástol o ďalší zaujímavý kúsok. Stojí za ním spoločnosť Fitbit a vyzerá ako inteligentné hodinky, no jeho funkcie pripomínajú skôr fitness náramok. Smartwatch Fitbit Blaze pozostávajú z farebného aj dotykového displeja, nehrdzavejúcej ocele a ich používatelia budú mať k dispozícii široký výber z kovových alebo kožených vymeniteľných remienkov.

fitbit-blaze-ces-2016

Spomedzi gadgetov je zaujímavý napríklad skener jedla SCiO. Vďaka nemu dokážeme behom niekoľkých sekúnd zistiť nielen kalórie, ale aj konkrétne množstvo sacharidov. Jeho veľkosť ho navyše umožňuje nosiť po vreckách nohavíc, čo z neho robí kompaktné zariadenie vhodné pre každú príležitosť. So smartfónom komunikuje prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth. Na CES 2016 dokonca získal ocenenie za jednu z TOP inovácií.

dietsensor-scio-ces-2016

Trh s akčnými kamerami zažíva obrovský rozmach a to je skvelou príležitosťou pre renomovaných výrobcov fototechniky, ako je Nikon. KeyMission 360 dokáže natáčať 4K videá v až 360-stupňovom zábere, čo mu umožňujú dva senzory, ktoré sú umiestnené na oboch stranách odolnej novinky s elektronickou redukciou vibrácií. Tá by mala dokonca vydržať používanie v hĺbke až 30 metrov pod hladinou.

nikkon-keymission-360-1

A ak si myslíte, že značka Under Armour nepatrí medzi tie, ktoré by mali na CES niečo ukázať, tak sa po novom zrejme asi mýlite. S jej novými teniskami za 180 dolárov, ktoré sú nabité rôznymi senzormi, totižto získate diskrétny nástroj na komplexné sledovanie vašej pohybovej aktivity. Všetky dáta sú bezdrôtovo synchronizované s oficiálnou aplikáciou pre smartfóny.

under-armour-speedform-gemini

Inteligentná domácnosť a autá

CES 2016 bolo bohaté hlavne na výbavu pre moderné domácnosti. Okrem inteligentnej sprchy sa pred očami verejnosti ukázala inteligentná chladnička či iné hi-tech spotrebiče do kuchyne

Sprcha Hydrao predstavuje veľmi šikovného asistenta pri šetrení vody. Stačí len v prepojenej aplikácii nastaviť objem, na ktorý má používateľa po jeho prečerpaní vizuálne upozorniť a o všetko ostatné sa už postará ona sama. Vo výbave preto nechýba technológia Bluetooth a ani dobre viditeľné LED svetlá s tromi rozdielnymi farbami.

hydrao-ces-2016

Chladnička s obrovským dotykovým tabletom? Samsung veľmi dobre vie, čo moderným ľudom chýba v kuchyni a preto niečo podobné predstavil. Nová Samsung chladnička má ale okrem 21,5-palcového displeju (chránený odolným sklom Gorilla) i kamery, ktoré sledujú jej obsah. Používateľ tak prostredníctvom kompatibilnej aplikácie vie, čo sa v nej nachádza bez toho, aby ju musel vôbec otvárať.

chladnicka-samsung

Zahanbiť sa ale nedal ani juhokórejský gigant číslo 2. LG predstavilo hneď niekoľko domácich spotrebičov z nového modelového radu Signature, kde sa nachádza chladnička, varič, čistič riadu alebo supertenký televízor s hrúbkou iba 2,57 milimetra (hrúbka asi štyroch kreditných kariet). Všetky tieto novinky sa podľa všetkého budú ovládať cez takzvaný SmartThinQ Hub, inými slovami – cez centrálny ovládací systém od LG.

LG Signature

Nezabudlo sa dokonca ani na čoraz obľúbenejšie elektromobily. Spoločnosť Faraday Future, ktorá nie je v našich končinách príliš známa, prišla na podujatie s unikátne vyzerajúcim športovým vozidlom FFZERO1. To vybavila výkonom 1000 koní a pokročilými technológiami. Stovku tak dokáže dať za necelé 3 sekundy. Zlou správou však je, že pôjde o kusovú výrobu, takže očakávať ľudovú cenovku v tomto prípade určite nemôžeme.

faraday-future-ffzero1-1