Ilustračná fotografia

To, čo bolo kedysi sci-fi, je dnes realitou. Koncepty zariadení, ktoré dokázali sprostredkovať virtuálnu realitu stáli len v nedávnej dobe aj niekoľko tisíc eur. Teraz si ich vieme zadovážiť iba za pár stoviek alebo dokonca desiatok eur.

Máme tu napríklad náhlavnú súpravu Gear VR od Samsungu za približne 130 €, ktorá je k dispozícii aj na našom trhu. HTC a herná spoločnosť Valve zase lákajú na virtuálnu realitu v podobe súpravy RE Vive. Pozornosť si zasúži aj Hololens od Microsoftu.

Google však urobil virtuálnu realitu najdostupnejšou. Postačí vám k nej akýkoľvek smartfón a súprava Cardboard. Tá sa skladá z kartónovej skladačky, páru šošoviek a slotu, ktorý je určený pre smartón. Smartfón vložíte do týchto „okuliarov“, spustíte príslušnú aplikáciu alebo video a nasadíte si celé zariadenie na hlavu.

V súčasnosti už množstvo videí na YouTube podporuje formát prehrávania vo virtuálnej realite. Cena súpravy Google Cardboard sa pritom pohybuje rádovo v eurách.

fold

Mladý „youtuber“ Mark Nutt sa rozhodol najnovšie technológie predviesť aj svojej babičke. Na hlavu jej nasadil spomínané zariadenie pre zobrazenie virtuálnej reality a spustil na smartfóne situáciu simulujúcu jazdu na horskej dráhe. Vyzerá to, že babička mala z jazdy skutočný zážitok. Pozrite si milé video.