Roky plynú a trh s mobilnými technológiami sa mení, a to poriadne rýchlo. Dnešní mladí používatelia smartfónov vysedávajúci pred školou, hrajú na svojich smartfónoch najnovšie online hry a popri tom stíhajú odpisovať ostatným na WhatsApp-e.

Éra klasických mobilných telefónov je dávno za nami, aj keď sa ešte kde-tu takýto mobilný telefón objaví v rukách väčšinou starších používateľov. Napriek tomu, že hlavný princíp bezdrôtovej komunikácie hlasom a textom zostal stále zachovaný, množstvo vlastností mobilných telefónov dnes už neplatí. Pritom sme ich pred pár rokmi brali ako samozrejmosť a netušili sme, že sa niekedy tak zásadne vytratia.

Pozrite sa na TOP 10 faktov o mobilných telefónoch, ktoré boli pred pár rokmi bežné, dnes sú však utópiou.

#1. Batéria vydržala celé dni

Ak nám dnes smartfón vydrží nabitý jeden celý deň, tlieskame si. Pravdou je, že vývoj ostatných komponentov o kilometre predbehol vývoj batérií. Hladné displeje, procesory a konektivita si radi zoberú energiu, ktorá im patrí. S takou staručkou Nokiou ste mohli ísť na týždňovú služobnú cestu bez nabíjačky s tým, že vám pri návrate ešte tretina batérie zostala.

nokia-3310

Malú nádej nám dáva čínsky výrobca Huawei. Ten nedávno prezentoval technológiu, ktorá dokáže nabiť klasickú batériu smartfónu z 0 na 48 percent za 5 minút. Viac o tejto novinke nájdete v →minulom článku← .

#2. Dizajn

Mobilné telefóny boli v minulosti výrazne odlišné. Mali sme na výber z rôznych, často extravagantných tvarov, nechýbali rôzne farebné prevedenia a podobne. Na Nokiu 3310 existovalo snáď 1000 krytov s imitáciou dreva, kože alebo s rôznorodou paletou farieb. Dnešné smartfóny sú viac menej čierne kvádre. Líšia sa len veľkosťou a pri bližšom pohľade možno hrúbkou. Každé drobné dizajnové odlíšenie sa preto dnes výrobcom veľmi kvituje. Problémom je, že sa nie vždy vydarí a namiesto experimentovania zvolia výrobcovia radšej klasiku.

Nokia-NGage-

Ak by sme chceli v súčasnosti nájsť moderný smartfón alebo tablet, ktorý je vzhľadovo výrazne odlišný, mohli by sme sa zamerať na tablet Acer Predator 8 (článok TU) alebo luxusný smartfón Hanmac (článok TU).

 

#3. Internet nefungoval

Ak ste mali v minulosti veľa kreditu a technológiu WAP na svojom mobile, boli ste „niečo viac“. Dnes pošlete e-mail so smartfónu počas kráčania na ulici tak rýchlo, že nestihnete vraziť čelom do lampy alebo do druhého „smartfónujúceho“, ktorý kráča oproti. Sťahovanie pozadí a poly-zvonení z mobilného internetu svojej doby nás často stálo nemalý kúsok nervov.

netmon

 

#4. Hry

Kto v minulosti nepoznal, respektíve nehral hru Snake, bola automaticky vyčlenený na okraj spoločnosti a všeobecného záujmu. Známeho hadíka hral každý a každý prekonával svoje najlepšie skóre. Dnes môžeme hrať na smartfónoch nespočetné množstvo hier v modernej, konzolovej grafike.

snake

Moderné hry pre smartfóny bezproblémovo presahujú dátový objem 1 GB a na skromného Háďu si už nikto ani nespomenie. Pokiaľ by ste si ale predsa len ešte chceli hru Snake zahrať, existuje jej inovovaná verzia pre Android. →Viac info TU

 

#5. Dotykový displej? Nikdy

Keď sa na pultoch predajní objavili prvé mobilné telefóny s dotykovým displejmi, bol o nich minimálny záujem. V prvom rade boli nesmierne drahé, komunikátory sa ovládali nepraktickým dotykovým perom, ktoré reagovalo snáď podľa nálady. Displeje reagovali na „tlak“, čiže ste museli oproti súčasnosti na displej poradne zatlačiť. Odozva celej dotykovej technológie bola navyše slabá a nekomfortná.

sony-ericsson-p1-3

Dnes je dotykový displej bežný nielen pri smartfónoch, ale aj notebookoch v autách alebo dokonca na hodinkách.

 

#6. Windows bol budúcnosť

Osobne, keď som si pred šiestimi rokmi kúpil HTC HD2 s Windows Mobile 6.5, bol som uchvátený funkciami a videl som do budúcnosti veľký potenciách takýchto zariadení. Po približne troch mesiacoch som do HTC HD 2 flashol Android a WM 6.5 bol navždy minulosťou.

htchd2

Windows ľudia poznali hlavne z počítačov a preto rátali s rovnakým úspechom toho operačného systému aj pri začínajúcej ére inteligentných mobilných telefónov. Opak je pravdou a dnes trhu kraľujú s výrazným náskokom Android od Google spolu s iOS od Apple.

 

#7. Nokia bola Apple

Mobilné telefóny fínskeho výrobcu Nokia boli doslova všade a predávali sa výrazne lepšie, ako zariadenia konkurencie. Považovali sa za výkonné, moderné, štýlové a pokiaľ ste vlastnili najnovšiu Nokiu, boli ste niekto.

nokiaswag

Pri pohľade do súčasnosti by sa dalo povedať, že Nokia mala v minulosti na trhu taký status, ako v súčasnosti Apple. Každý chcel novú Nokiu aj bez toho, aby vedel koľko stojí, aké funkcie má a či ju vôbec využije, respektíve potrebuje. Nokia dnes patrí Microsoftu a jej podnikanie s mobilnými telefónmi skončilo s príchodom silnej smart konkurencie.

 

#8. Kto mal mobil, ten musel platiť

Vlastnenie mobilného telefónu v minulosti nebolo po finančnej stránke zrovna efektívne. Minútová tarifikácia, silná a slabá prevádzka, kredit, ktorý po pár SMS správach doslova zmizol. Udržať aktívnu komunikáciu prostredníctvom mobilných telefónov bolo jednoducho drahé. O hovoroch do zahraničia ani nehovoríme.

prima

Dnes nám stačí podpriemerné internetové pripojenie na to, aby sme odosielali kvantum textových správ prostredníctvom jednej z desiatok dostupných messenger aplikácií. Aj volania do zahraničia dnes stoja pár centov, priplatiť si ale musíme za dáta, ktoré sú dnes žiadanou komoditou.

 

#9. Crazy Frog

Pozadia, zvonenia, pesničky, krátke videá či dokonca spoty v televízii. Umelecké dielo Crazy Frog musí poznať každý a k jeho šíreniu prispeli hlavne mobilné telefóny. Tento v súčasnosti neznesiteľný hudobný skvost bol veľmi populárny a dnes si už naň chvalabohu nikto nespomenie. Aspoň dúfame.

crazy-frog

 

#10. Mobily boli nezničiteľné

Kto ešte nemal rozbitý displej na smartfóne, ruku hore. Pri pohľade na rastúce servisné kiosky v obchodných centrách, ktoré sa zaoberajú opravou mobilných telefónov je jasné, že nám smartfóny padajú až nezdravo často. To, že nám niečo vypadne z rúk je však prirodzené a hlavne vtedy, ak daný predmet berieme do rúk každú chvíľu.

thor

Klasickú Nokiu ste mohli hodiť cez ulicu, vyhrabať s ňou auto zo záveja, zabíjať s ňou klince alebo ju použiť ako zarážku pod 7 metrovú vstavanú skriňu. Stále by ste sa z nej dovolali a čo je zaujímavé, z väčšiny sa dovoláte aj dnes.

Spája sa vám s klasickými mobilnými telefónmi ešte niečo, čo už v súčasnosti neplatí? Zdôverte sa nám v diskusii!