Kórejský gigant Samsung je nekompromisným inovátorom, čo najnovšie dokazuje pri pamätiach DRAM (Dynamic Random Access Memory). Ide vlastne o pamäte RAM, ktoré uchovávajú údaje na kondenzátore.

Dynamické pamäte majú väčšiu hustotu integrácie na jeden zapamätaný bit, a tým menšiu cenu pri vysokých kapacitách, než statické pamäte. Podľa čerstvých informácií z etnews.com, Samsung plánuje v roku 2016 spustiť masovú produkciu takýchto pamätí. Vyrábané budú ale najnovším 1X nano (18nm) procesom.

Ceny DRAM pamätí postupne klesajú a rovnaká prognóza ich čaká aj v budúcom roku 2016. Samsungu tento nový proces umožní znížiť výrobné náklady a zvýšiť ziskovosť. Samsung doteraz vyrábal podobné čipy 20nm procesom, ktorý spustil v roku 2014. Urobil tak vtedy ako vôbec prvý výrobca na svete.

pamat

Podľa dramexchange.com, cena obvyklého 4GB DDR3 D-RAM čipu klesla od januára do súčasnosti až o 49,1 percenta na cenu 1,72 dolára. Inovácie sa pochopiteľne dotýkajú všetkých zainteresovaných odvetví, vrátane smartfónov. V blízkej budúcnosti nebude problém vybaviť smartfón 6 alebo dokonca až 12 GB operačnou pamäťou. Podľa posledných štatistických údajov to dokonca nebude ani tak drahé, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.