nexus 5x
LG Nexus 5X
Google tento rok predstavil nie jeden, ale rovno dva Nexus smartfóny. Po minuloročnej chybe asi veľmi rýchlo zistil, že vyrábať a predávať iba jeden model až so 6-palcovou uhlopriečkou nie je práve najlepším nápad. Tento rok tu preto máme menšie 5,2″ a trošku väčšie 5,7″ varianty, z ktorých si vyberú nároční, ale aj tí menej náročnejší zákazníci. Modely sa totiž medzi sebou odlišujú aj v hardvérovej výbave či použitých materiáloch.
Nexus 5X, ktorý má menší displej, neponúka unibody telo z kovu a ani tak dobré technické špecifikácie. Na druhú stranu ale nestojí takmer 700 eur. LG a Google sa opäť spoľahli na taktiku, ktorú zvolili aj pri viac ako dva roky starom smartfóne Nexus 5. To znamená priemernú hardvérovú výbavu, plastovú konštrukciu, ale hlavne ľudovú cenovku.
Od Android novinky preto neočakávajte dychberúci výkon alebo prémiový vzhľad. Miesto toho však dostanete spoľahlivý telefón so skutočne kvalitným fotoaparátom. Jeho spoľahlivosť spočíva najmä v čistom systéme Android 6.0 Marshmallow, ktorý má asi všetko, čo sa od moderného operačného systému vyžaduje. Viac sa už ale o podarenom LG Nexus 5X dozviete nižšie.
lg-nexus-5x-4

Plast a známy dizajn

Spoločnosť LG má s výrobným procesom plastov naozaj bohaté skúsenosti, čo je možné vidieť aj na konštrukcii Nexus 5X. Telo smartfónu pri držaní pôsobí ľahko, pevne a kvalitne, vŕzganie sa však sem-tam predsa len objavilo, a to v spodnej časti. Ide o problém, ktorý zdedil od starého Nexus 5. Nakoľko nie je konštrukcia unibody, jej plastové časti na niektorých miestach dobre nepriliehajú, takže silnejšie stlačenie displeja môže spôsobiť vznik pomerne nepríjemnej zvukovej anomálie.

Po dizajnovej stránke je taktiež možné vidieť zopár charakteristík, ktorými disponoval Nexus 5, predovšetkým na zadnej strane konštrukcie. Predná strana sa pre zmenu podobá na minuloročný model Nexus 6 od spoločnosti Motorola. Môže za to premiestnenie reproduktora hneď pod displej a roztiahnutie dierok integrovaného slúchadla nad ním. Niekto si po prvom pohľade môže myslieť, že má vo výbave dva stereo reproduktory, čo samozrejme neodráža realitu. Kvalita výstupu je však aj napriek tomu na pomerne obstojnej úrovni – nie je to špička, ale dá sa. Výhodu predstavuje hlavne smerovanie reproduktoru priamo na používateľa zariadenia, takže bude reprodukovaný zvuk lepšie počuť.

V strede reproduktoru je umiestnená aj výrazná LED dióda, ktorú si ale pri neaktivite za bežných okolností určite nevšimnete. Nastavenia ponúkajú viacero farieb, takže jednotlivé typy notifikácií môžu mať odlišný vizuálny vzhľad, vďaka čomu ich dokážeme sčasti identifikovať ešte pred rozsvietením displeja.

Zobraziť LG Nexus 5x Black (32 GB) v obchode.

lg-nexus-5x-1

3,5 milimetrový jack umiestnil výrobca hneď vedľa obojstranného USB Type-C slotu do spodnej časti tela smartfónu, čo preferuje väčšina používateľov. Káblik zapojených slúchadiel preto nezavadzia ako v prípade, že by sa zapojenie realizovalo vo vrchnej časti. A čo sa týka Type-C, technológia USB 3.0 k dispozícii nie je, takže na rýchly prenos súborov môžeme zatiaľ zabudnúť. Rýchle nabíjanie batérie však v základnej výbave LG Nexus 5X našťastie nechýba. O tom bude ale pár slov až trošku nižšie.

lg-nexus-5x-8Voči ergonómii konštrukcie nemám žiadne výhrady. Všetky dôležité hrany sú zbrúsené, takže pri držaní, aj dlhodobom, nič nereže ani netlačí, pričom matný povrch plastového tela pôsobí na dotyk naozaj príjemne. Vyzerá to navyše tak, že sa výrobca z niekoľkých nedostatkov Nexus 5 poučil a miesto drobných častí, ktoré použil na vyplnenie zadného názvu NEXUS, tentokrát aplikoval jednoduchšiu alternatívu bez lepidla. Tie totižto po čase začali vypadávať a tým pádom smartfón strácal na svojej hodnote.

Umiestnenie Power tlačidla mi ale celkom prekážalo. Aj pri novej generácii je umiestnený trošku vyššie nad Volume tlačidlami (pravý bok konštrukcie), takže priemerne veľkým dlaniam môže jeho stláčanie pri používaní iba jednej ruky spôsobovať menšie problémy. Smartfón som si vždy musel druhou rukou pridržať, pretože tlačidlo nebolo pre môj palec príliš ‚poruke‘. Ak by som tak nespravil, mohlo by sa veľmi rýchlo nastať nežiadané poškodenie pádom.

Snímač odtlačkov

Na zadnej strane nájdete okrem iného aj 360-stupňový snímač odtlačkov prstov, ktorý má naozaj bleskové reakcie. S jeho asistenciou sa navyše eliminuje potreba používať Power tlačidlo na odomknutie displeja, keďže stačí iba priložiť odtlačok a smartfón sa po autentifikácii behom okamihu sprístupní na používanie, aj z uzamknutej plochy bez rozsvietenia displeja. Takéto umiestnenie biometrického senzora je z ergonomického hľadiska jednou z najlepších možností, pretože ani držanie smartfónu v jednej ruke nevyžaduje dočasné zapojenie tej druhej. A to je veľkým problémom dnešných snímačov pod displejmi. Nastavenia dokonca umožňujú uložiť viacero odtlačkov. Osobne som to využil pre ukazovák ľavej a pravej ruky, čo sa pri spontánnom vytiahnutí mobilného zariadenia z vrecka ukázalo ako celkom efektívne.

Konštrukciu opäť sprevádza stará komplikácia s prednými hranami okolo displeja, ktoré sa vedia celkom jednoducho poškodiť, alebo lepšie povedané deformovať. So smartfónom som zaobchádzal naozaj opatrne, no po pár dňoch používania bolo aj tak vidieť hrany trošku zdeformované. Všimnúť si to môžete na fotografiách v recenzii.

LG Nexus 5X

Oproti dva roky starej generácii Nexus 5 sa nezmenilo ani rozlíšenie či typ zobrazovacieho panelu. Uhlopriečka narástla asi o 0,2-palca. 5,2-palcová veľkosť LCD panelu vo Full HD je ideálna §na pozeranie filmov, seriálov, ale aj na hranie mobilných hier. Ide navyše o veľkosť, ktorá sadne asi každému používateľovi štandardného vzrastu a dokonca nezavadzia ani pri nosení smartfónu vo vreckách úzkych nohavíc.

5,2″ LCD panel

Čo sa týka kvality zobrazovaného obsahu, ide o lepší priemer. Farby sú na displeji chladné (typické LCD) a kontrastný pomer má vyšší aj ako iPhone 6 Plus alebo Xiaomi Mi Note Pro. Jeho hodnota je 1479:1. Čitateľnosť v exteriéri – aj na priamom slnku – bola preto skvelá. Maximálny jas dosahuje 486 nitov, minimálna úroveň čiernej 0,32 nitu. Oproti modelu Nexus 5 je teda badateľne lepší hlavne kontrastný pomer, ktorý mala stará generácia 908:1. Full HD rozlíšenie bohato stačí. Pri uhlopriečke 5,2-palca je k dispozícii 423 ppi, takže detaily panelu rozhodne nechýbajú. Na rozdiel od Quad HD alternatívy aspoň nespotrebováva také množstvo energie.

Automatický jas nereguloval osvetlenie tak, ako by mnohí očakávali. Väčšinou som ho musel opravovať ešte ručne, najmä v tmavej miestnosti, kde príliš moc svietil. Niečo také sa však vyskytuje asi pri každom dnešnom Android smartfóne. Je to možné vyriešiť niekoľkými platenými aplikáciami z obchodu Google Play. Dobrým príkladom môže byť taký Lux. Pochváliť musím hlavne minimálny, teda skutočne nízky jas, ktorý je v prípade zlých svetelných podmienok naozaj užitočný. Nexus 5 ho mal príliš vysoký, čo v noci pred spánkom dokázalo nepríjemne dráždiť oči.

Ochranu displeja dostalo na starosť Gorilla sklo tretej generácie, takže nejde o nič nové. V súčasností ho má vo výbave viacero high/mid-range modelov. Na jeho povrchu sa nachádza neviditeľná vrstva efektívnej ochrany proti odtlačkom prstov, čo bolo počas dňa na svetle celkom dobre vidieť.

Badateľne vyčnievajúci fotoaparát je v prípade LG Nexus 5X skutočne obrovské prekvapenie, ktoré od Google asi málokto čakal. S úplne novým 12 MPx senzorom Sony IMX377, ktorý má netradične veľké pixely a nedisponuje optickou stabilizáciou, zhotovíte také zábery, aké vám bude majiteľ akéhokoľvek high-end smartfónu iba ticho závidieť.

lg-nexus-5x-7

Absenciu OIS (optickej stabilizácie obrazu) internetový gigant ospravedlnil tým, že pri podobnej foto zostave už nie je viac potrebná a pri natáčaní videa softvérová stabilizácia bez problémov stačí. Použitie dvojitého LED blesku osvieti blízky objekt v tmavom interiéri menších rozmerov takmer dokonale.

1/2.3“ senzor + f/2.0

Fotoaparát má okrem rýchlosti rad ďalších TOP vlastností, medzi ktoré patrí aj vysoká kvalita pri fotení nočných fotografií, za čo môžu 1,55-mikróna veľké pixely, keďže tie do záberu prepustia oveľa väčšie množstvo svetla, ako tie bežné. Výhodou takejto zostavy je veľmi nízky šum a precízne detaily. Nexus 5X je zároveň skvelým dôkazom, že s väčším rozlíšením nerastie celková kvalita fotiek. Vlajkové lode pre 2015 disponujú 16 a vyšším počtom megapixelov, na úroveň kvality záberov oboch Nexus noviniek v žiadnom prípade nemajú.

Predný 5 MPx selfie fotoaparát má kvalitu na úrovni ako 8 MPx kúsok v LG G4 a vďaka clone f/2.0 je použiteľný i po západe slnka. Širokouhlý záber, ako má UltraPixel alternatíva v HTC One M9 Plus, mu však chýba.

TIP: Zaujal vás LG Nexus 5x a jeho fotoaparát? Kúpte si ho online.

Obidva nové Nexus smartfóny majú nové používateľské prostredie aplikácie fotoaparátu, ktoré dostalo objekty v blízkosti jednej strany (galéria, prepnutie na predný fotoaparát atď.), takže sa už dá ovládať iba jednou rukou.

Po pár dňoch používania bolo možné vidieť drobné škrabance na tmavej ochrane zabudovaného laseru. Ak by sa škrabance nahromadili, poprípade by vzniklo trošku výraznejšie poškodenie, laserové zaostrovanie nemusí fungovať tak, ako má. V takom prípade by už neslúžilo na to, na čo bolo pôvodne vyrobené.

IMG_20151210_150644IMG_20151212_221704IMG_20151214_104104IMG_20151214_122042IMG_20151216_120521IMG_20151216_120609IMG_20151216_120735IMG_20151216_130131IMG_20151216_134215IMG_20151216_190805IMG_20151217_233155PANO_20151210_101501IMG_20151210_101840IMG_20151210_145619

Z režimov na fotenie je na výber klasická fotografia, sféra, panoráma alebo efekt zaostrenia (rozmazané pozadie). Nastavenia fotoaparátu sú celkom stručné. Používateľ si môže vybrať z troch formátov videí (Ultra HD, Full HD a HD) či veľkosti foto záberov. Formáty videí idú voliť aj pri prednom selfie, výber sa tu ale obmedzuje už len na Full HD, HD a SD rozlíšenie. Voliteľná je ešte úroveň rozlíšenia (vysoká, normálna a nízka – najrýchlejšia).

Viac vizuálnych detailov nájdete na screenshotoch nižšie.

d0baeba9-005f-4d33-ae56-6112f19a0f8b e0b115aa-eea2-435f-a982-e7b96a9bf7d4 Screenshot_20151221-173703_framed Screenshot_20151221-173709_framed Screenshot_20151212-013623_framed

Priemerná batéria

2700 mAh batéria a jej výdrž sa však na rozdiel od fotoaparátu príliš dopredu nepohla. Samozrejme, nejaké to zlepšenie sa určite nájde, pretože Nexus 5X dokázal pri ohľaduplnej spotrebe vydržať na jedno nabitie tých 14 až 16 hodín, čo je celý pracovný deň. Nexus 5 také zaobchádzanie s 2300 mAh článkom vydržal obstáť o pár hodín menej, niekedy išiel na nabíjačku aj 2x za deň.

Keď som pozeral napríklad YouTube video cez Wi-Fi, za pol hodinu mi zožralo asi 6% až 7 % energie. Surfovanie zase 3% a 30 minút hudby bez Wi-Fi asi 1%.

Vo výbave nechýba ani podpora rýchleho nabíjania. Nie je dokonca potrebné dokupovať dodatočné príslušenstvo, zvládne to aj nabíjačka z krabice. 20% kapacity trvalo 13 minút, 50% 35 minút a posledných 20% až takmer 40 minút. Dokopy trvalo plné nabitie asi 1 hodinu a 45 minút.

K lepšej výdrži prispeli aj dve softvérové novinky Doze a App Standby, ktoré priniesol nový Android 6.0 Marshmallow. Obe šetria energiu tým, že v určitých situáciách znemožňujú synchronizáciu aplikácií na pozadí. Viac sa o nich dočítate v našom teste verzie Marshmallow. Čo sa týka samotného systému, Google konečne dokázal vytvoriť kvalitný Android, ktorý sa nemusí vôbec za nič hanbiť. Novinka má totiž asi všetko, čo od moderného operačného systému bežný používateľ potrebuje – pekné UI, rýchle reakcie, plynulé animácie, bohaté nastavenia a možnosti prispôsobenia či prehľadnú správu povolení pre nainštalované aplikácie.

nexus-5x-ui-1

nexus-5x-ui-2

nexus-5x-ui-3

6-jadrový CPU a 2 GB RAM

Čipset Snapdragon 808 momentálne poháňa viacero lepších smartfónov vrátane LG G4, Xiaomi Mi 4c a odteraz už aj LG Nexus 5X. Oproti modelu Snapdragon 810 ponúka mierne slabšie technické špecifikácie – o dve CPU jadrá menej a menej výkonný grafický procesor. Na hranie väčšiny súčasných TOP titulov z Google Play Store ale bohato postačuje. V AnTuTu 6.0 sa smartfón umiestnil pred G4, za čo môže nižšie rozlíšenie displeja, ale aj vyladenejší operačný systém, ktorý nie je zaťažovaný dodatočnou grafickou nadstavbou. Rovnako dobre fungoval multitasking. Prepínanie medzi spustenými aplikáciami prebiehalo hladko a bez akýchkoľvek zdržaní, a to i napriek tomu, že je v hardvérovej výbave iba 2 GB operačnej pamäte RAM.

nexus-5x-vykon

Absencia microSD nepoteší asi nikoho. S kúpou 16 GB verzie si to preto radšej dvakrát rozmyslite, pretože po prvom spustení budete mať k dispozícii asi iba 10 GB. Naša 32 GB verzia ukazovala dostupných 24,89 GB. Ostatnú časť úložného priestoru zhltne systém a predinštalovaný softvér. Majitelia nových Nexusov zároveň prídu o možnosť rozšíriť interné úložisko prostredníctvom vloženej microSD karty. Túto žiadanú funkcionalitu Google integroval až vo verzii Android 6.0 Marshmallow. Bez slotu je ale v tomto prípade úplne zbytočná.

GPS anténa a kvalita telefonického hovoru ničím negatívnym neprekvapili. Vyhľadanie polohy v exteriéri prebehlo takmer okamžite. Rozhovor sa navyše dal viesť aj v hlučnejšom prostredí, ktoré s prehľadom zvládal aj mikrofón a aj hlasné slúchadlo smartfónu.

Áno či nie?

Pokiaľ rozmýšľate nad aktualizáciou vášho starého inteligentného telefónu a nechcete utratiť cez 500 eur, Nexus 5X môže byť tou správnou voľbou, a to najmä vtedy, ak neobľubujete dodatočné nadstavby výrobcov a zároveň hľadáte schopný fotomobil s kapacitami vyhotoviť kvalitné zábery v zlých svetelných podmienkach. Za skutočne prijateľnú sumu tak dostanete produkt, ktorý vás za žiadnych okolností nesklame – ani po softvérovej, ani po hardvérovej stránke.

Kúpiť LG Nexus 5x (32 GB)

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
7
Displej
8
Foto/video
10
Výdrž batérie
8
Softvér
10
Konštrukcia
8