Úvod Zaujímavosti Internet banking používajú najobozretnejšie Briti, Rusi často využívajú bankové aplikácie v mobile

Internet banking používajú najobozretnejšie Briti, Rusi často využívajú bankové aplikácie v mobile

Tlačová správa spoločnosti ESET

0

Briti sú pri používaní internet bankingu najopatrnejší, Rusi o svojom zabezpečení nevedia a do internet bankingu často vstupujú cez internet v mobile. Aj to ukázal prieskum, ktorý zadal ESET, líder v proaktívnej ochrane pred internetovými hrozbami s viac než 20-ročnou históriou, pred vianočným obdobím zvýšeného náporu na online obchody a internetové pobočky bánk.

Prieskum uskutočnený v USA, Veľkej Británii, Nemecku a Rusku potvrdil, že väčšina internetových používateľov vo všetkých štyroch krajinách využíva pri internet bankingu ochranu vo forme bezpečnostného softvéru. Toto platí hlavne pri Britoch, až 77,5 percent z nich tvrdí, že takýto softvér má. Na druhej strane až prekvapivo vysoký počet Rusov „nevie“ (21,5 percenta), či má nainštalovanú akúkoľvek ochranu. Tieto zistenia môžu byť zaujímavé obzvlášť v tomto predvianočnom nákupnom období, kedy ľudia oveľa častejšie uskutočňujú bankové prevody cez internet a sú tým pádom lákavým cieľom kybernetických útočníkov.

Prieskum taktiež ukazuje odlišnosti v tom, na čo ľudia používajú internet banking. Zatiaľ čo Nemci (64 percent) a Rusi väčšinou používajú internet banking na uskutočňovanie platieb, Američania (73 percent) a Briti (78 percent) najčastejšie online len kontrolujú stav svojho účtu.

Čo sa týka formy pripojenia k internetu, používatelia na Západe sa k internet bankingu pripájajú cez domácu sieť (okolo 80 percent z nich). Až jeden zo štyroch Rusov to však robí cez mobilný internet, ktorý má k dispozícii od operátora. Aj vďaka používaniu mobilných aplikácií jednotlivých bánk je v Rusku internet banking taký rozšírený. V tomto ohľade sú prekvapivo najkonzervatívnejší obyvatelia Nemecka, ktorí internet banking využívajú najmenej.

Vyššie zabezpečenie pri používaní internet bankingu ponúka bezpečnostný softvér ESET Smart Security 9 a jeho špeciálna technológia Ochrana online platieb. Používateľovi poskytuje zabezpečené okno prehliadača, vďaka čomu môže uskutočňovať online platby v bezpečnom prostredí.

Viac informácií o prieskume správania pri používaní internet bankingu nájdete v infografike.

ESET_internet_banking