Úvod Zaujímavosti Apple dáva na vývoj iba 3,5% z príjmu, Google 15% a Qualcomm...

Apple dáva na vývoj iba 3,5% z príjmu, Google 15% a Qualcomm až 22%

4

Vývoj a výskum nových technológií nepredstavuje v rámci fungovania súkromnej spoločnosti práve najlacnejšiu záležitosť. Mnohé z nich vynakladajú na túto činnosť obrovské peniaze, ktoré sa pohybujú na úrovni niekoľkých miliárd dolárov. Výška tohto rozpočtu však zväčša závisí od toho, ako sa danej spoločnosti darí predávať jej súčasné produkty.

Výška percentuálneho podielu, ktorý je vyčlenený na R&D, nemusí preto hneď udávať smerodajný údaj. Ak napríklad vypočítame 3,5% z ročného príjmu Apple, dostaneme sumu okolo 8,15 miliárd amerických dolárov. Google s jeho 15% pre zmenu vyčleňuje až takmer 10 miliárd, pričom zárobok počas fiškálneho roka 2015 bez odpočítaných nákladov predstavuje zhruba 4x menšie číslo, ako v prípade kalifornského výrobcu spotrebnej elektroniky.

Pre porovnanie, výrobca čipsetov Qualcomm investuje do vývoja a výskumu až 22%, čo predstavuje sumu 5,56 miliárd dolárov. Sociálna sieť Facebook o 0,5% menej. To znamená, že má momentálne k dispozícii niečo cez 2,6 miliardy.

Investícia do hľadania nových technologických riešení patrí medzi dôležité faktory rastu každého výrobcu smartfónov alebo tabletov, pričom to isté platí asi pre každú významnú spoločnosť bez ohľadu na to, aké je jej portfólio. Bez nej by neboli schopní prinášať inovácie a tým by prišli o nadobudnutú trhovú pozíciu, vrátane príjmov, ktoré im poskytujú nevyhnutné zdroje na ďalšie fungovanie.