Úvod Zaujímavosti Smartfón s Ultra HD displejom? Podľa odborníkov je to zbytočné

Smartfón s Ultra HD displejom? Podľa odborníkov je to zbytočné

0
Sony Xperia Z5 Premium

Nové nemusí automaticky znamenať to najlepšie. Platí to aj o nastupujúcom trende s takzvaným Ultra HD rozlíšením, ktoré sa pomaličky dostáva do mobilného priemyslu. Ako vyplýva z odborného testu webu PhoneArena, vizuálny rozdiel oproti Quad HD si pri tak malých uhlopriečkach za bežných okolností ani nevšimneme.

V porovnaní stálo proti sebe UHD, QHD a FHD rozlíšenie displejov v tohtoročných smartfónoch Sony Xperia Z5 Premium, LG G4 a OnePlus Two.

Ak teda vlastníte Full HD smartfón a chceli by ste v blízkej budúcnosti Quad HD, odporúča sa siahnuť po čo najväčšej uhlopriečke zobrazovacieho panelu (čiže 5,5″ a viac). Prínos jemnejšieho rozlíšenia bude v takom prípade pre používateľa o niečo badateľnejší.

PhoneArena ďalej spomína, že prínos pri výmene Quad HD za Ultra HD displej nie je pri produktoch ako sú smartfóny takmer žiadny. Ostrosť je už na takej úrovni, kde naše oko nedokáže vnímať tak miniatúrnu veľkosť pixelov, takže nám pri vzájomnom porovnaní oboch prípadov (QHD vs. UHD pri smartfóne) príde všetko takmer identické. Tak vysoké rozlíšenie sa hodí najmä pre virtuálnu realitu, čo však na druhú stranu nie je zatiaľ moc rozšírené. UHD v smartfónoch by preto mohlo nájsť využitie až o pár rokov, kedy sa VR headsety stanú bežnou súčasťou hlavného spotrebiteľského prúdu.

UHD a súčasné smartfóny

Jediným smartfónom, ktorý momentálne ponúka zážitok z UHD (4K), je novinka od japonskej spoločnosti Sony. 4K obrázky, fotky alebo filmy si ale s modelom Xperia Z5 Premium užijeme iba ak používame dve predinštalované aplikácie – galériu a video prehrávač priamo od výrobcu. V opačnom prípade nám mobilné zariadenie ponúkne štandardný Full HD obsah (používateľské prostredie systému, iné aplikácie atď.). Spotreba energie ale oproti tradičným Full HD panelom výrazne narástla, a to aj v takom prípade, kedy sa Ultra HD vôbec neaktivuje.