Projekt autonómnych vozidiel spoločnosti Google, ktoré sa pohybujú sami a bez vodiča, zaznamenal už 1,2 milióna najazdených míľ. Automobily zaznamenali aj pár drobných nehôd, v drvivej väčšine prípadov ale neboli na vine.

Technológia spoločnosti Google je tak naozaj impozantná a pomaly sa blížime k tomu, že ľudia budú v autách len batožinou. S autonómnymi vozidlami sa už v minulosti spájalo pár úsmevných príhod, najnovšia pochádza z Kalifornie.

Zákony Kalifornie totižto umožňujú jazdu samoriadiacich vozidiel po bežných komunikáciach, čím sa táto lokalita stala testovacou bránou bežnej prevádzky takýchto automobilov.

Jedno z vozidiel Googlu v Kalifornii zastavili policajti a dôvodom bola podozrivá, príliš pomalá jazda. Google z bezpečnostných dôvodov obmedzil rýchlosť vozidla na 25 míľ za hodinu.

Policajná hliadka vzhľadom na to, že sa vozidlo pohybovalo samo a bez posádky, na mieste nemala koho pokutovať. Spoločnosť Google sa už dávnejšie vyjadrila, že pokryje všetky náklady spojené s porušením dopravných predpisov ich autonómnych áut.

pokuta

Policajné oddelenie v Mountain View dokonca k situácii zverejnilo vyjadrenie na svojom blogu.

Dnes popoludní si dopravný policajt z Mountain View všimol pomaly sa pohybujúce vozidlo v treťom pruhu El Camino Real, v blízkosti ulice Rengstorff. Auto sa pohybovalo rýchlosťou 24 mph v 35 mph zóne. Ako sa policajný dôstojník blížil k pomaly idúcemu vozidlu uvedomil si, že ide o autonómne vozidlo spoločnosti Google. Policajný dôstojník zastavil vozidlo a nadviazal kontakt s jeho operátormi, ktorí ho s dôvodmi pomalej jazdy oboznámili. 

Pokutu ale nakoniec spoločnosť Google nedostala, keďže podľa kalifornských zákonov môžu autonómne vozidlá jazdiť rýchlosťou blížiacou sa k „maximálke“ 35 mph. Autonómne vozidlo sa ale pohybovalo v mestskej zóne práve s maximálnou povolenou rýchlosťou 35 míľ za hodinu. V takýchto zónach je skôr zvykom, že vodiči rýchlosť prekračujú a nie naopak.

Treba podotknúť, že autonómne autá Googlu za svoju prevádzku nedostali ani jednu pokutu a ak pôjde všetko tak, ako má, prvé takéto automobily by sa do komerčnej prevádzky mohli dostať približne o tri roky.