Počas celého roka nám do redakcie zamierilo nespočetne veľa zariadení. Niektoré boli určené pre menej náročných, iné zas pre fajnšmekrov, ktorí si dajú záležať na poriadnom výkone a kvalitnom spracovaní, či už softvéru, ako aj hardvéru. Najnovším kúskom, ktorý nám len nedávno doručil kuriér je Meizu PRO 5, zariadenie, novinka z dieľne renomovaného čínskeho výrobcu, ktorý o priazeň súperí s dobre známym výrobcom Xiaomi. Ako sa nám zatiaľ páči tento nový rýchlik? Nižšie nájdete prvé dojmy, na plnej recenzii stále pracujeme.

Tak, ako to už pri Meizu býva, prvým prekvapením je hneď balenie, ktoré pôsobí honosne, čo by ste od vlajkovej lode čakali. Meizu PRO 5 však nie je vlajková loď úplne vo všetkých smeroch. Jedným údajom sa bežnému trendu vymyká. Je to samozrejme cena. Zariadenie sa nám prostredníctvom obchodu GearBest podarilo kúpiť za veľmi lákavých 431 EUR, čo na zariadenie s tak kvalitnými komponentami vôbec nie je zlé.

Testovaná verzia ponúka čipset Exynos 7420 od Samsungu, teda rovnaký, aký používa napríklad nový Galaxy S6 edge+. Sekundujú mu 3GB RAM, ktoré v kombinácii s procesorom v benchmarku zaručili vyššie skóre (69521), než ktoré dosiahol napríklad Galaxy Note5.

Okrem toho sa na jeho palube nachádza 32GB úložisko, 21.6Mpx zadný fotoaparát s clonou f/2.2, predný 5Mpx fotoaparát s clonou f/2.0 či najnovší port USB Type-C.

recenzia-meizu-pro5-3-1200-w

Displej

Hneď prvé si na smartfóne všimneme samozrejme displej. V Meizu sa rozhodli, že do vojny pixelov sa nezapoja a tak svoju novú vlajkovú loď vybavili 5,7-palcovým Full HD AMOLED displejom, ktorý je prekrytý 2.5D sklom. Som veľmi rád, že tak spravili, displej je príjemne jemný, farby sú živé a pre oko veľmi zaujímavé. Dá sa teda tvrdiť, že technici v Meizu spravili obrovský kus dobrej práce a displej optimalizovali tak, ako sa patrí.

recenzia-meizu-pro5-2-1200-w

Konštrukcia

Na prvé ohmatanie telefón pôsobí síce prémiovo, no jeho veľkosť v kombinácii so zaoblenými rohmi spôsobuje malé či veľké problémy. Osobne mám dosť veľké ruky, no v mnohých prípadoch som sa 5,7-palcového giganta v jednej ruke držať neodvážil. Je to však daň za krásne spracovanie, z ktorého priam srší prémiovosť. Mnohí môžu argumentovať, že na telefóne, ktorý je v podstate kovovou plackou nie je čo pokaziť. Som však opačného názoru. Rukami mi prešlo veľa zariadení a kvalitne spracovaný telefón, do ktorého výrobca vložil kus času, sa od toho nekvalitného dá rozoznať okamžite či už na pohľad alebo na dotyk. Nebyť príliš veľkého displeju pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou, Meizu PRO 5 by som nemal čo vytknúť.

P51126-121455
P51126-201210
P51126-201216
P51126-201238
P51126-201353
P51126-201800
P51126-201839

Fotoaparáty

Ako som už spomenul, telefón stále testujeme, takže s jeho fotoaparátmi zatiaľ nemám veľmi veľké skúsenosti. Z pár záberov, ktoré som s nim spravil však môžem povedať, že mám zatiaľ, čo som aj podčiarkol, sladkokyslé pocity. Píšem to hlavne preto, lebo som s ním fotil prevažne po tme a to dokáže potrápiť akýkoľvek telefón. Nižšie prikladám pár záberov, ktoré vám ukážu, ako také nočné zábery z PRO 5 vyzerajú.

Celkový prvý dojem

Ak by som napísal, že sa nový PRO 5 nepodobá na jeho predchodcu, MX5, klamal by som. Dizajnové prvky spoločnosti sú jasné pri každom pohľade či dotyku. Nič zlé na tom však nie je. Sú to všetko prednosti, ktorými sa Meizu môže chváliť, keďže na dizajne vychytal takmer všetky mušky. Samozrejme, nie všetci sme spokojní s rovnakými vecami. Osobne mi napríklad robili problém zahnuté hrany zariadenia, vám však môžu byť najbližšie práve také hrany.

Na plnej recenzii už makáme, ak ohľadom Meizu PRO 5 máte nejaké otázky, neváhajte sa ich opýtať :)

gb

Recenzia MEIZU PRO 5 je možná vďaka obchodu GearBest, odkiaľ si ho môžete zakúpiť.